Hlavní obsah

Václav Klaus mladší

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Publicista, pedagog, politik, ale také člověk se značně vyhraněnými názory, který si se svou kritikou nebere servítky. To je Václav Klaus mladší. Byl členem ODS, ze strany ale odešel a založil vlastní uskupení s názvem Trikolóra hnutí občanů.

Václav Klaus ml. se narodil 10. září 1969, jeho otcem je ekonom a politik a bývalý prezident ČR Václav Klaus, matkou ekonomka a diplomatka Livia Klausová.

V roce 1993 ukončil studium na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, obor matematika – geografie. Vzápětí nastoupil jako učitel na gymnáziu (PORG). Vyučoval matematiku, zeměpis, sociologii a jako volitelný předmět šachy. Po třech letech se stal učitelem na plný úvazek, po dalším roce zástupcem ředitele a po pěti letech už gymnáziu šéfoval.

Gymnázium se pod jeho vedením dostalo na první místo v seznamu středních škol, které nejlépe zvládly státní maturitu. V následujících letech se mu navíc podařilo školu rozšířit. Vedle libeňského osmiletého gymnázia v Praze 8 vznikla i jeho obdoba plus základní škola v Praze 4 - Krči a také v Ostravě.

Publicistika

Věnuje se publicistice v několika celostátních, odborných i regionálních médiích (Novinky.cz, Učitelské noviny, Jihočeské týdeníky, Reflex, Týdeník Školství).

Vydal (do roku 2017) pět knih, kterých se prodalo přes 20 000 výtisků.

Veřejná činnost

Od roku 2016 se aktivně věnuje veřejným věcem, jeho facebooková stránka má dosah okolo miliónu uživatelů týdně.

V letech 2002 až 2008 a znovu v letech 2016 až 2019 byl členem Občanské demokratické strany, byl expertem strany pro oblast školství.

Zatímco v roce 2008 členství ukončil proto, že nesouhlasil stejně jako jeho otec se zvolením Mirka Topolánka předsedou strany, v roce 2019 byl jeho konec nedobrovolný.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala s Václavem Klausem ml. na tiskové konferenci. Archivní foto z dubna 2016.

Za ODS byl v roce 2017 zvolen do Poslanecké sněmovny, kde usedl i v čele školského výboru. Zapsal se jako kontroverzní poslanec s výroky, které měli řadu podporovatelů, i když to často nebyli voliči ODS.

Pohár přetekl s jeho výrokem, v němž přirovnal jednání ve Sněmovně k přípravě židovského transportu. Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona pak přirovnal k Hitlerovi. ODS ho vyzvala k odchodu, to ale Klaus neudělal a posléze byl na začátku roku 2019 vyloučen a přišel i o místo předsedy školského výboru.

Krátce poté oznámil, že připravuje vznik nové politické strany. Tu představil v červnu 2019 pod názvem Trikolora hnutí občanů. První průzkumy publikované koncem června připisovaly straně preference v jednotkách procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší představuje své hnutí Trikolóra.

Pravidelně absolvuje setkání s občany, s laickou i odbornou učitelskou veřejností. Jde o desítky mítinků ročně.

Václav Klaus mladší má ze dvou manželství čtyři děti - Vojtěcha, Kateřinu, Jakuba a Elišku.

Články k tématu