Hlavní obsah

UVA a UVB záření

Foto: Profimedia.cz
Článek

Ultrafialové záření (UV - z anglického ultraviolet) je elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než viditelné světlo, proto je pro člověka neviditelné - někteří živočichové jej ale dokáží vnímat.

Přirozeným zdrojem tohoto záření je Slunce. Ultrafialové záření zabraňuje tvorbě infekcí a naopak podporuje tvorbu vitaminu D. Záření objevil německý fyzik Johann Wilhelm v roce 1801.

Rozdělení

Dlouhovlnné UVA - je považováno za méně nebezpečné; převážná většina záření dopadající na zemský povrch je UVA, je vhodný pro tvorbu vitaminu A a D

Foto: Profimedia.cz

Ochrana proti slunci a nebezpečným paprskům

Středněvlnné UVB - škodlivé pro živé organismy, způsobuje akutní a chronické poškození kůže

Krátkovlnné UVC - je prokazatelně zhoubné pro živé organismy, nedopadá na zemský povrch.

Rizika

V nadměrném množství ultrafialové paprsky škodí, způsobují řadu zdravotních potíží včetně předčasného stárnutí či rakoviny kůže, při nedostatečné ochraně očí také například šedý zákal. Mezi zhoubné a velmi nebezpečné nádory kůže patří tzv. melanom. Představuje až 65 % příčin úmrtí na kožní choroby.

Rakovina kůže tvoří v České republice více než jednu pětinu ze všech typů nádorových onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Ochrana proti slunci a nebezpečným paprskům

Ochrana

Při pobytu na slunci se doporučuje používat krémy s faktorem nejméně 15, při cestě k moři je lepší začínat s faktorem 30 a pak přejít na 20. Lidé by měli nosit oděvy chránící před sluncem včetně čepic a slunečních brýlí, omezovat pohyb na přímém slunci v poledne a také se vyhýbat soláriím, která mohou urychlit či podpořit výskyt rakoviny kůže. Malé děti, nemocní a starší osoby by se měli na přímém slunci vyskytovat co nejméně.

Je také nutné vždy zvažovat, v jakém prostředí se pohybujeme. V horách, kde je řidší vzduch, je UV paprsků více. Sníh jich odráží 80 procent, zatímco písek na pláži 15 procent, mořská pěna 25 procent a tráva pouhých deset.

Články k tématu