Hlavní obsah

USS Kearsarge LHD-3

Foto: Profimedia.cz
Článek

Obojživelná výsadková loď má za úkol umožnit členům US NAVY a USMC vykonat bezproblémový přesun do bitevního pole a z moře je podporovat. Jako vlajková loď expediční úderné skupiny NAVY (ESG) je schopna obojživelného útoku, plnění funkce předsunuté síly, speciálních operací i nebojových misí. Disponuje též rozsáhlým zdravotnickým zázemím.

Americká obojživelná výsadková loď USS Kearsarge patří do třídy wasp. V této kategorii bylo postaveno celkem osm jednotek, jež nesou označení LHD (landing helicopter deck) a nahradily stávající třídu vrtulníkových výsadkových lodí Iwo Jima. Lodě třídy wasp slouží k naložení, přepravě a výsadku jednotky námořní pěchoty, čítající až dva tisíce námořníků, spolu s bojovým arzenálem a veškerým příslušenstvím. K tomu využívá vrtulníky, vysazovací čluny nebo obojživelná vozidla.

USS Kearsarge LHD-3 je třetí lodí této třídy a pátou, která nese jméno Kearsarge. První z nich byla dělová šalupa, jež si vysloužila slávu během americké občanské války, kdy zničila konfederační záškodnou šalupu CSS Alabama. Byla pojmenována podle hory Kearsarge v New Hampshire.

Disponuje šesti sty lůžky a rozsáhlým zdravotnickým zařízením

Práce na lodi započaly v červenci 1989. O rok později byl v Pascagoule v Mississippi v loděnici firmy Northrop Grumman Ship Systems (dříve Litton Ingalls Shipbuilding) položen kýl lodi. 26. března 1992 byla slavnostně spuštěna na vodu a v říjnu následujícího roku prošla komisí.

Kearsarge je dlouhá 257 metrů, její šířka činí 32 metrů a ponor 8,2 metru. Loď o výtlaku 40,5 tisíc tun pohání systém, který je tvořen dvojicemi kotlů, turbín a lodních šroubů a je schopný vyvinout až 70 tisíc koňských sil a dosáhnou rychlosti vyšší než 24 uzlů. Elektrické generátory poskytnou více než 1600 kW pro lodní systémy, což by stačilo k rozsvícení více než 13 500 domů.

USS Kearsarge LHD-3
Délka257,25 m
Šířka42,7 m
Délka operační plochy249,6 m
Šířka operační plochy32,3 m
Ponor8,2 m
Výtlak40 532 t
Rychlost24 uzlů a více
Posádka3200 lidí

Na rozdíl od letadlových lodí nemají lodě třídy wasp standardní ranvej, a proto na nich mohou sloužit pouze stroje s kolmým startem a přistáním. Místo toho mají v záďové části ústí palubního doku, odkud mohou startovat obojživelná vznášedla nebo výsadkové čluny. Dok může být podle potřeby zaplaven. Celkem uveze až 3200 osob.

Loď je vybavená i rozsáhlým zdravotnickým zázemím. Dokáže poskytnout péči šesti stům pacientům. Disponuje čtyřmi hlavními a dvěma pohotovostními operačními sály, čtyřmi operačními sály uzpůsobenými pro dentální zákroky, rentgenovacím zařízením, krevní bankou, laboratořemi a jednotkou intenzivní péče. Může se proto kromě bojových akcí efektivně zapojit i do humanitárních a záchranných operací.

Unese vznášedla, čluny, helikoptéry i bojové letouny

Lodě LHD jsou první, na nichž je možné provozovat výsadková vznášedla LCAC. Kromě nich umožňují provoz helikoptér, konvenčních výsadkových člunů LCU a obojživelných strojů US NAVY (Vojenské námořnictvo Spojených států) i US Marine Corps (Námořní pěchota spojených států). Jsou uzpůsobené pro nesení proudových bojových letounů Harrier II AV-8B s kolmým startem i přistáním a jsou schopné nést a podporovat tilrotorové letouny V-22 Osprey, které jsou určeny k plnění úkolů jako konvenční vrtulník s dlouhým doletem a rychlostí turbovrtulového letadla.

Kearsarge používá dva systémy řízených protivzdušných střel RIM-7 Sea Sparrow, dva lehké systémy blízké obrany proti protilodním střelám RIM-116 RAM, tři kanóny ráže 20mm systému blízké obrany Phalanx CIWS, čtyři kulomety ráže 50 mm a čtyři ráže 25 mm.

Zúčastnila se bojových i záchranných operací

Od své komise v roce 1993 se loď zúčastnila mnoha operací včetně několika humanitárních. Ke svému prvnímu nasazení vyplula 22. března 1995, aby pomáhala při záchraně kapitána Air Force Scotta O'Gradyho poté, co byl sestřelen nad Bosnou.

V roce 1997 byla spolu s lodí USS Nassau LHA-4 vyslána k břehům Demokratické republiky Kongo, kde právě zuřila občanská válka. Brzy nato odplula do Freetownu v Sierra Leone, aby ze země zmítané občanskými nepokoji evakuovala americké a zejména zahraniční občany. Během čtyřdenní akce evakuovala více než 2500 lidí.

V dubnu 1999 se přesunula na Jadran, kde se zúčastnila několika operací u pobřeží Kosova. Během bombardování Jugoslávie sloužila jako základna pro bombardovací mise proti Srbům i jako léčebné zařízení pro albánské uprchlíky.

Odtud zamířila do Turecka na pomoc při záchranných pracích po ničivém zemětřesení, které si vyžádalo 12 tisíc životů. Domů do Norfolku se Kearsarge vrátila 15. října 2001 a od ledna do dubna následujícího roku prodělala v domovském přístavu plánovanou údržbu.

12. ledna 2003 byla vyslána do operace Irácká svoboda. Nesla více než 1700 námořníků na sever Arabského zálivu. Po cestě domů pak podporovala George Bushe na jeho návštěvách Egypta a Jordánska. Do Norfolku se vrátila 30. června a o rok později se na tři měsíce vrátila zpět do Arabského zálivu.

V srpnu 2005 kotvila spolu s USS Ashland LSD-48 v přístavu v Jordánu, když je zaměřily nepřátelské rakety. Střely přeletěly Ashland a zasáhly přilehlé molo. Lodě vyvázly bez škrábnutí, na břehu však zemřel jeden jordánský voják.

V roce 2007 pomáhala USS Kearsarge LHD-3 v Bangladéši zasaženém cyklónem Sidr. O tři roky později podobně přispěla v zemětřesením zničeném Haiti. V roce 2011 byla vyslána do bojů v Libyi. Mezitím v roce 2009 podstoupila v norfolkské loděnici první údržbu v suchém doku.

Články k tématu