Hlavní obsah

Dave Matthews Band

Foto: Profimedia.cz
Článek

The Dave Matthews Band - za posledních dvacet let jedna z nejuznávanějších a současně nejpopulárnějších amerických skupin, oslovuje fanoušky nadžánrovým přístupem i zemitým zpěvem svého frontmana.

The Dave Matthews Band (DMB) se proslavil začátkem 90. let v amerických vysokoškolských klubech a rádiích. Skupina složená z bílých i černých muzikantů nejrůznějšího původu tehdy nabídla neobvyklou směs world music, rocku, blues a popu. Ve svých převážně akustických skladbách, ignorujících běžnou strukturu písničky, spojují dědictví Afriky a západní hudby svobodným, improvizačním stylem a výsledkem jsou uhrančivé jamy.

Dave Matthews vyrůstal v JAR, ale skupinu založil až po přestěhování do amerického Charlottesville (Virginie). První oficiální deska Remember Two Things jim vyšla roku 1993 a na nezávislé scéně způsobila poprask. Pak si jich všimla firma RCA a další album Under the Table and Dreaming (1994) už se prodávalo skutečně masově.

DMB předskakovali na stadiónech hvězdám, jako jsou Allman Brothers Band, a postupně je začali sami vyprodávat. V roce 1997 přichází první Grammy za So Much to Say. DMB vydávají řadu živáků - Live at Red Rocks, Number Three, Live at Luther College a Listener Supported. Lidé je mají dokonce raději než  studiová alba jako Before These Crowded Streets z roku 1998.

Velkým překvapením bylo na přelomu století drsné album Everyday, kde Matthews poprvé sáhnul po elektrické kytaře. Následovala deska Busted Stuff a pak, Matthewsova sólovka  Some Devil, která rovněž získala Grammy.

I po roce 2000 DMB nadále pokračovali ve strategii vydávání mnoha živáků jako The Gorge, Weekend on the Rocks a  Live at Radio City Music Hall.

Články k tématu