Hlavní obsah

Stanislaw Tillich

Foto: Profimedia.cz
Článek

Stanislaw Tillich byl v letech 2008-2017 saským ministerským předsedou. V listopadu 2015 převzal na rok i funkci předsedy Spolkové rady, jedné z komor německého parlamentu, která je složená ze zástupců vlád 16 spolkových zemí. Svého předsednictví využíval i k osvětě svých kolegů o střední a východní Evropě.

Tillich má blízko ke středoevropským zemím mimo jiné kvůli svému původu. Pochází totiž z menšiny lužických Srbů. Kromě němčiny a lužické srbštiny hovoří údajně mimo jiné také česky, polsky a trochu rusky.

Politický život

Již od v dobách NDR byl Tillich členem Křesťansko-demokratické unie. Při politických změnách po roce 1990 byl ve správný čas a na správném místě, podobně jako Angela Merkelová, a mohl tak započít svou politickou kariéru.

Toho roku byl zvolen do zákonodárného sboru a v roce 1994 se stal poslancem Evropského parlamentu, kde získal řadu potřebných zkušeností a své jazykové znalosti ještě prohloubil. Poté byl zvolen do zemského sněmu za CSU a v roce 1999 přijal post člena zemské vlády.

Několik let působil jako státní ministr saského kancléřství a státní ministr zemědělství a lesního hospodářství. 28. května 2008 byl zvolen Saským zemským sněmem ministerským předsedou. Po zvolení předsedou Spolkové rady na podzim 2015 představoval jednoho z nejvyšších ústavních činitelů Německa.

Tillich velmi blízce spolupracoval s kancléřkou Angelou Merkelovou a udržoval s českými i polskými politiky přátelské vztahy.

Články k tématu