Hlavní obsah

Shahram Abdullah Zadeh

Foto: Václav Šálek, ČTK
Článek

Shahram Abdullah Zadeh je česko-íránský podnikatel obviněný z podílu na jednom z největších daňových úniků v historii České republiky. několikrát se ocitl ve vazbě. Pravomocně byl odsouzen na osm let za ovlivňování svědků. Podle soudu kvůli tomu založil celou organizovanou zločineckou skupinu.

Zadeh se narodil v roce 1971 v íránském městě Bandar Abbas a vyrůstal v Dubaji. Na konci 90. let vystudoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, lékařem se ale nikdy nestal, i když o sobě prohlašoval, že je psycholog.

Po návratu do Dubaje začal působit jako realitní agent v rámci íránské komunity. V roce 2003 získal pověření řídit velkou developerskou firmu Al Fajer Properties.

O pět let později upozornil jeden z jeho zaměstnanců na podezřelé pohyby peněz ve firmě a vyšetřování vedlo k Zadehovu zatčení pro zpronevěru stovek miliónů dolarů. Kvůli průtahům ve vyšetřování byl však propuštěn.

V roce 2010 se usadil v Brně a získal české občanství, když se mu údajně podařilo narychlo získat český pas díky sňatku s Češkou na ambasádě v Abú Zabí a okamžitě odletět do Prahy.

V březnu 2014 obvinila protikorupční policie z rozsáhlého daňového úniku skupinu 15 lidí v čele se Zadehem, kteří měli být v letech 2012 a 2013 zapojeni do obchodování s pohonnými hmotami a prostřednictvím více jak šesti desítek firem dovážet do tuzemska pohonné hmoty z Německa a Slovinska. Způsobená škoda dosahuje 2,5 miliardy korun.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Shahram Abdullah Zadehu soudu

Počátkem února 2016 byl Zadeh propuštěn z vazby poté, co složil rekordní kauci 150 miliónů korun. Bezprostředně po propuštění jej však policie zadržela kvůli jinému stíhání v Íránu. V policejní cele strávil Zadeh další tři dny, poté byl propuštěn.

Svobodu si ale užíval necelý rok, na začátku prosince roku 2016 jej totiž detektivové opět zadrželi a soud jej pak poslal do vazby kvůli tomu, že měl kout pikle směřující k ovlivňování svědků v jeho případu. Podle verdiktu soudu měli členové jeho skupiny například přivodit trestní stíhání policistům, kteří případ vyšetřovali.

15. března 2017 byl navíc obviněn ještě z toho, že se pokoušel uplatit a zastrašit tlumočníka ve svém případu.

Podle policie Zadeh blíže nezjištěnými pohrůžkami nutil tlumočníka, aby svou činnost neprováděl či opomíjel, za což mu následně i nabízel úplatek 250 000 a lázeňský pobyt v zahraničí.

Zadeh se bránil, že obvinění je jen hra vyšetřovatelů, kteří se mu snaží ztížit možnost obhajoby. Policie ale využila institutu tzv. spolupracujícího obviněného. Byl jím jeden ze členů gangu, který za příslib nižšího trestu spolupracoval s policisty.

Krajský soud v Brně mu 26. září 2019 nakonec Zadehovi za ovlivňování svědků zvýšil trest na osm let, rozhodnutí je pravomocné.

Články k tématu