Hlavní obsah

Seat

Foto: Profimedia.cz
Článek

Automobilka Seat vznikla koncem 40. let, což ji řadí mezi nejmladší velké evropské výrobce automobilů. Zároveň patří mezi nejúspěšnější z nich. Od počátku 90. let spadá pod německý koncern Volkswagen.

V současnosti jedna z nejvýznamnějších španělských společností vznikla v polovině 20. století jako filiálka Fiatu. Proto taky až do 80. let byly vozy obou automobilek prakticky totožné a nesly stejná označení. V současnosti Seat zaměstnává tisíce lidí a produkuje kolem pěti procent HDP Katalánska. V roce 1990 připadla španělská automobilka německému koncernu Volkswagen, kde je spolu s Audi a Lamborghini členem Audi Brand Group.

Úroveň španělského automobilismu byla po druhé světové válce poměrně žalostná. Proto byly v roce 1948 položeny základy nového polostátního projektu, na němž se podílel Národní průmyslový institut spolu s konsorciem investorů. Do projektu pod názvem Sociedad Española de Automóviles de Turismo (SEAT) se zapojil i významný italský podnik Fiat.

7. května 1950 společníci oficiálně stvrdili založení nové automobilky. 51procentní podíl podniku připadl státu, 42 procent vlastnilo několik španělských bank a sedm procent obhospodařoval Fiat.

Lidový vůz Pelotilla zaplavil celé Španělsko

Seat postavil svou továrnu v hlavním katalánském městě Barceloně a tři roky po podpisu zakládajících listin spustil do provozu montážní linku. Fiat podpořil společný projekt zejména po technické stránce a také licencí na výrobu svých modelů.

Foto: Profimedia.cz

Lidový vůz Seat 600 ve své době ovládl španělské vozovky. Vysloužil si familiární přezdívku Pelotilla - Míček.

První vůz Seat vyjel z barcelonské továrny 13. listopadu 1953. Nesl označení A 1400 a jednalo se o sedan s motorem o výkonu 44 k, který dokázal jet až 120 kilometrů v hodině.

Během tří let továrna dosáhla hranice deseti tisíc vyrobených aut za rok a přišla s modelem 600, pro který se vžil název Pelotilla - míček. Lidový čtyřmístný automobil vyvolal vlnu nadšení napříč celým Španělskem a automobilka hlásila několikanásobný nárůst poptávky. Šestistovek se vyrobily statisíce a podle některých tento model doslova změnil vzhled španělských ulic a měst.

Každé druhé auto ve Španělsku pocházelo od Seatu

Navzdory počáteční snaze Fiatu nepustit Seat do zahraničí a nepřipravit se tak o klienty španělská automobilka na počátku 70. let expandovala do Kolumbie a brzy nato si podmanila finský trh. Exportní povolení se rozšířila poté, co Fiat navýšil svůj podíl v Seatu, a ten brzy dovážel do více než desítky evropských zemí.

Rozšířené verze modelu A 1400 vystřídal v 60. letech Seat A 1500 a vozový park se rozrostl o model 124, obdobu Fiatu 124 neboli oblíbeného žigulíku. V roce 1968 z barcelonské továrny vyjel milióntý automobil. Necelých 20 let od svého založení se Seat stal největším průmyslovým podnikem v zemi, téměř každé druhé auto ve Španělsku neslo jeho značku.

V roce 1975 vyrostlo v Martolleru Technické centrum, kam se přesunula část výroby Seatu. Tou dobou patřil Seat mezi osmičku největších automobilek v Evropě. O čtyři roky později vyrobil čtyř milióntý vůz. Zároveň však na firmu dolehly ekonomické problémy spjaté s celosvětovou ropnou krizí.

Tíživá situace nakonec vyústila v rozhodnutí Fiatu odtrhnout se od podniku. Svůj podíl v Seatu prodal roku 1981 za jednu pesetu a příslib, že během pěti let odkoupí od Seatu 400 tisíc vozů, které prodá pod svou značkou.

Ibiza katapultovala Seat zpátky na výsluní

Na počátku 80. let se Seat začal oklepávat z krizí. K postupnému návratu na výsluní mu dopomohly úspěšné modely Fura, Ronda, Marbella, Malaga a zejména Ibiza, která se stala "tváří" automobilky.

Po odstoupení Fiatu uzavřel Seat v roce 1982 dohodu o hospodářské spolupráci s Volkswagenem. Německý koncern pak o pět let později koupil 51procentní podíl Seatu, který zanedlouho navýšil na 75 procent a v roce 1990 španělskou automobilku zcela převzal. Tou dobou už Seat zase lámal rekordy v prodejnosti.

První model vyrobený Seatem pod novým majitelem bylo Toledo, později v 90. letech na řadu přišla Cordoba, Arosa, Alhambra, Leon a vylepšená verze Ibizy. V roce 1993 Seat vyrobil 10 milióntý automobil.

Volkswagen se rozhodl pro výstavbu moderní továrny v komplexu Technického centra v Martolleru. Ta byla zprovozněna v roce 1993 a nyní patří k nejmodernějším a největším evropským výrobním komplexům. Do nového milénia vstoupila společnost s novými generacemi svých úspěšných modelů a rovněž s novinkami v podání Seatů Salsa, Tango a Altea.

V roce 2010 oslavil Seat 60. výročí svého založení. Tou dobou měla automobilka na kontě přes 16 miliónů vyrobených vozů a hlavní závod Martorell chrlil denně dva tisíce aut. Automobilka dodává do více než 60 zemí na pěti kontinentech.

Související témata:

Články k tématu

Za volantem Seatu Arona po faceliftu

Nejmenší SUV od Seatu už je na tuzemském trhu čtyři roky a na začátku toho letošního Španělé aronu zmodernizovali. Auto tak rázem získalo atraktivnější vzhled...

Seat Leon přijíždí ve verzi na CNG

Po Škodě Octavia G-Tec, Volkswagenu Golf TGI či Audi A3 g-tron se své varianty s pohonem na zemní plyn dočkal také poslední zástupce nového vrhu modelů nižší...

Za volantem Cupry Formentor: Poprvé na výbornou

První samostatně stojící auto španělské značky Cupra - Formentor - samozřejmě má geny Seatu, ale výsledek plní veškerá očekávání, která by člověk od ostrého...

Seat představil nový Leon, rovnou i jako kombi

Seat v úterý večer ve své továrně Martorell u Barcelony představil novou generaci vozu nižší střední třídy, Leonu. Podle výrobce přináší především novou úroveň...

Zapálil si cigaretu a vybouchlo mu auto

Nejmenovaný řidič ve Velké Británii chtěl ve svém autě kouřit. Zapálil si, a v tom se ozval výbuch. V interiéru auta explodovala směs vzduchu s osvěžovačem,...

Seat představil elektromotorku s dojezdem 115 km

Seat nebude vyrábět a prodávat jen automobily. V rámci své elektromobility nabízí i elektrické koloběžky a nově také skútr. Postupně se tak rozšíří její záběr...

Nervový systém auta je z mědi

Říká se, že olej je krví motoru, že světla jsou oči auta a zrcátka leckomu připomenou odstávající uši. Kdybychom hledali nervový systém auta, zjistili bychom,...