Hlavní obsah

Rex Tillerson

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters
Článek

Rex Tillerson je bývalý americký ministr zahraničí a bývalý prezident ropného koncernu ExxonMobil. Je absolventem Texaské univerzity v Austinu, obor stavební inženýrství. Do funkce ministra zahraničí byl vybrán americkým prezidentem Donaldem Trumpem v prosinci roku 2016, post zastával od února 2017 do března 2018.

Kariéra

Rex Tillerson se narodil 23. března 1952 ve Wichita Falls v Texasu. Jeho kariéra započala v Exxonu, kde roku 1975 nastoupil jako výrobní inženýr. Tillersonova kariéra je s touto ropnou společností pevně spjata. První z větších úspěchů byl pro Tillersona post generálního ředitele ústřední divize výroby společnosti Exxon v USA.

V roce 1995 se stal prezidentem společnosti Exxon Yemen Inc. a společnosti Esso Exploration and Production Khorat Inc. O tři roky později v roce 1998 se stal viceprezidentem společnosti Exxon Ventures a prezidentem firmy Exxon Neftegas Limited, která je zodpovědná za podíly společnosti Exxon v Rusku a Kaspickém moři.

V roce 2004 dokonce získal post prezidenta v nově vytvořeném holdingu ExxonMobil. Vzhledem k jeho kariérnímu růstu o něm Donald Trump hovořil jako o „ztělesnění amerického snu“.

Z důvodu nástupu do funkce ministra zahraničí musel Tillerson z Exxon Mobilu odejít. Do funkce nastoupil 1. února 2017. Ministrem byl do 31. března 2018, kdy ho nahradil Mike Pompeo.

Vztah s Vladimirem Putinem

Působení Exxonu v zemích bývalého Sovětského svazu mu zajistilo pevné pouto s Ruskem. Mimo jiné také Exxon uzavřel dohodu s vládní ropnou společností Rosněfť, kterou v té době vlastnila ruská vláda ze 75 procent. Jejich společná spolupráce byla přerušena až uvalením sankcí na Rusko v roce 2014 kvůli anexi Krymu, Tillerson byl velkým kritikem tohoto kroku.

V roce 2013 Tillerson získal od ruského prezidenta Vladimira Putina Řád přátelství, jedno z největších ruských vyznamenání pro cizince.

Kvůli svým vazbám na Rusko byl Tillerson při nástupu do funkce velice ostře kritizován. Senátor John McCain například reagoval takto: „Nechci nikoho, kdo by mohl být kamarádem bývalého agenta KGB. Putin je tyran, zločinec a vrah a kdokoli, kdo jej popisuje jinak, lže.“

Články k tématu

Trump chystal úder na KLDR, rozmluvili mu to

S rychlým pokrokem severokorejského jaderného a raketového programu zvažovaly loni USA útok na Severní Koreu. Bílý dům nechal rozpracovat plány úderu, který by...

Trumpovu administrativu stihl chaos

Jmenování generála Johna Kellyho novým personálním šéfem Bílého domu vyvolalo mezi republikánskými experty řadu překvapených reakcí, přestože média o odchodu...