Hlavní obsah

RAID (jednotka francouzských "černých panterů")

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Elitní jednotka francouzské policie RAID, známá také jako "černí panteři", vznikla v roce 1985. Její zkratka je složená z francouzských slov "recherche, assistance intervention, dissuasion" - pátrání, pomoc, zákrok, odstrašování. Heslem jednotky čítající zhruba 170 aktivních příslušníků je Servir sans Faillir (Sloužit bez selhání).

Do akce je nasazována po celém francouzském území při často extrémních bezpečnostních situacích, jako jsou teroristické činy či držení rukojmích; případy, kdy se stíhaná nebo podezřelá osoba opevní v úkrytu nebo poskytování eskorty zvláště nebezpečným osobám. Do sféry působnosti jednotky patří i ochrana vysoce postavených osobností nebo zajištění bezpečnosti během významných akcí.

Mezi nejznámější akce RAID patří případ z 13. května 1993, kdy v mateřské škole Neuilly-sur-Seine držel psychicky narušený a výbušninami vybavený Eric Schmitt, který se sám označoval za "lidskou bombu", jako rukojmí 21 dětí. Únosce po 46 hodinách vyjednávání usnul a příslušníci RAID vnikli do objektu a muže zastřelili, než se stačil dostat k připraveným výbušninám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trénink zásahu elitní jednotky RAID (Reuters)Video: Reuters

Později byli příslušníci RAID vysláni do akce například během nepokojů ve Francii v letech 2005 a 2006, stejně jako při držení rukojmích ve Versailles, kde ozbrojeného únosce příslušníci RAID zastřelili.

Z hlediska organizační struktury je jednotka rozdělena do tří hlavních sekcí. První z nich se zabývá zákroky, sledováním a ochranou. Do druhé sekce spadá výzkum a vývoj - studuje techniky a shromažďuje informace. Třetí sekce se soustřeďuje na psychologické aspekty zákroků; jejím úkolem je vést vyjednávání s únosci či jiných krizových situacích, jako jsou například pokusy o sebevraždu. Na starosti má také psychologickou pomoc jak příslušníkům jednotky samotné, tak celé francouzské policie.

Články k tématu