Hlavní obsah

Předdůchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Předůchody jsou od ledna 2013 poskytovány v rámci doplňkového penzijního spoření. Člověk ještě před tím, než mu bude přiznán starobní důchod, čerpá peníze z toho, co si naspořil v penzijním připojištění.

Předdůchody jsou určeny především pro ty, kteří budou pár let před odchodem do důchodu bez práce a zaevidují se na úřadech práce. Z peněz z předdůchodu mohou pak žít do doby, než budou mít nárok na starobní penzi. Je to výhodné i z toho důvodu, že člověk nemusí žádat o předčasný důchod, protože ten pro něj znamená trvale krácený starobní důchod. U předdůchodu se řádný důchod po dosažení potřebného věku pro odchod do penze nekrátí.

O předdůchod je možné požádat pět let před nástupem do důchodu. Zdravotní pojištění za předdůchodce platí stát.

Kdo může čerpat předdůchod

Abyste mohli čerpat předdůchod, musíte mít naspořenu dostatečně vysokou částku v penzijním připojištění. Tyto penze pak můžete postupně vybírat už pět let před dovršením věku odchodu do penze.

Podmínkou je, aby měl předdůchodce naspořeno alespoň tolik, aby po celou dobu výplaty předdůchodu mohl měsíčně pobírat 30 procent průměrné mzdy. Pro současné podmínky, kdy je průměrná mzda k červnu 2019 32 466 korun, musí mít člověk našetřeno alespoň 9 738 korun. Pokud by předdůchodce čerpal peníze po celých pět let, musí mít na účtu penzijního připojištění téměř 585 tisíc korun.

Pokud se v průběhu čerpání předdůchodu vrátíte do práce, budete i nadále peníze z předdůchodu čerpat. Jeho výplatu není možné přerušit ani pozastavit.

Nejkratší doba pro vyplácení předdůchodu je stanovena na dva roky.

Články k tématu

Kdy je možné odejít do předdůchodu

Předčasný důchod není jedinou alternativou pro člověka, který chce odejít do penze pár let předtím, než mu vznikne nárok na řádný důchod. Jestli se stanou...