Hlavní obsah

Pobřežní válečná loď třídy USS Freedom

Foto: U.S. Navy
Článek

USS Freedom představuje jednu ze dvou nových tříd malých pobřežních lodí amerického námořnictva určenou pro boj v blízkosti pobřeží označovaných jako Littoral Combat Ship (LCS).

Loď s délkou 115 metrů o výtlaku 3500 tun odpovídá menší fregatě. Je uzpůsobena pro akce v pobřežních vodách. Víceúčelové plavidlo vyniká obratností a rychlostí, která přesahuje 80 kilometrů za hodinu. Umožňuje to nezvyklý způsob pohonu a ovládání, kdy se nevyužívá tradičního lodního šroubu a kormidla. Dvě plynové turbíny Rolls Royce MT30 odvozené z proudových motorů pohánějících dopravní letadla pohánějí čtyři vodní trysky stejného výrobce s deflektory. Umožňují lodi se otočit doslova na pětníku a udržet ji na místě i v silném proudu. Snižují také nebezpečí uváznutí na mělčině.

Modulární koncepce umožňuje rychle přizpůsobit loď potřebám akce, působit může jako doplňková výsadková, hlídková protiponorková a nasazena může být i v záchranných operacích nebo jako minolovka. Má dva hangáry, jeden pro vrtulníky a bezpilotní letadla a druhý větší přístupný přímo rampou z břehu po náklad a výsadek.

Z paluby mohou operovat helikoptéry MH-60 Seahawk a bezpilotní letadla MQ-8B Fire Scout. Vyzbrojena je dělem ráže 57 mm doplněným dvěma kanony Bushmaster II ráže 30 mm a případně i protitankovými střelami Hellfire. Na obranu je vyzbrojena odpalovacími zařízeními pro protiletadlové rakety RIM 116.

BEZ KOMENTÁŘE: Rychlostní zkouška lodi USS MilwaukeeVideo: U.S. Navy

Vývoj byl zahájen na počátku tisíciletí. V roce 2004 Pentagon vybral dva dodavatele, zbrojovky Lockheed Martin a General Dynamics. První vyvinula lodě třídy USS Freedom a druhá celohliníkové trimarany s malým ponorem třídy USS Independence s kombinovaným pohonem, kde klasický dieselový doplňují opět vodní turbíny.

Obě zbrojovky postavily po dvou plavidlech, v roce 2010 americký Kongres schválil výstavbu dalších dvaceti lodí LCS, deseti od každé třídy, protože třídy USS Freedom a USS Independence se doplňují.

V roce 2015 byla dodána už třetí loď třídy Freedom USS Milwaukee. Žádná ale zatím není schopná plného operačního nasazení. Komplikace jsou s odolností i s integrací kompletního zbraňového vybavení. V prosinci téhož roku oznámil Pentagon úmysl zredukovat počet postavených jednotek na 40 kusů a pouze od jednoho výrobce.

Články k tématu