Hlavní obsah

Peugeot

Foto: Profimedia.cz
Článek

Trojčíslí s nulou uprostřed a vztyčený lev stříbrné barvy - základní poznávací znaky francouzské automobilky Peugeot. Ta spadá do skupiny PSA Peugeot Citroën a je druhou největší automobilkou se základnou v Evropě. Zabývá se také výrobou jízdních kol a motocyklů.

Jedním z poznávacích znaků vozů Peugeot je tradiční číslování. Označení trojciferným číslem s nulou uprostřed má firma patentované a používá jej od roku 1929, ačkoli některé nové řady nesou označení se zdvojenou nulou. Automobily Peugeotu zdobí logo se vztyčeným stříbrným lvem.

Peugeot je součástí skupiny PSA Peugeot Citroën a je druhou největší automobilkou se základnou v Evropě. Automobily této značky třikrát zvítězily v anketě o auto roku, a to v letech 1969, 1988 a 2002 s vozy Peugeot 504, Peugeot 405 a Peugeot 307. V 50. letech se dostal na americký trh, v roce 1985 přispěl k rozvoji automobilky vstup do Číny.

Foto: Profimedia.cz

Lev ve znaku společnosti v začátcích symbolizoval analogii mezi sílou jeho čelisti a pevností zubů pily.

Dějiny nejvýznamnější francouzské automobilky se začaly psát počátkem 19. století. Tehdy v roce 1810 využili bratři Peugeotové mlýn po svém otci a založili společnost Peugeot-Frères, která se zaměřila na výrobu válcované oceli a nástrojů.

Lev ve znaku společnosti v začátcích symbolizoval analogii mezi sílou jeho čelisti a pevností zubů pily. Ta byla totiž zpočátku jedním z hlavních produktů firmy. Kromě výroby nářadí se později zaměřila také na výrobu mlýnků na kávu a pepř. Ty se dočkaly velkého ohlasu a díky jejich kvalitě se některé používají dodnes. V nabídce měl Peugeot také žehličky, šicí stroje a další domácí spotřebiče.

Průkopníci v technologiích i závodění

Klíčovou roli ve vývoji podniku sehrál vizionář Armando Peugeot. Nejprve přišel v šedesátých letech s výrobou jízdních kol. Jeho vášeň k automobilům však brzy natočila firmu novým směrem. V roce 1889 byl na světě první automobil a ve snaze co nejvíce snížit váhu vozů přišel o dva roky později s automobilem osazeným spalovacím benzinovým motorem.

Foto: Profimedia.cz

Peugeot 201, který nesl jako první vůz této automobilky tradiční trojciferné označení.

V následujících letech přišla nová vylepšení v podobě celogumových pneumatik a klasického volantu. Motory, které si firma začala vyrábět sama, se přesunuly ze spodní části vozu pod kapotu.

V roce 1910 vznikla Société anonyme des automobiles et cycles Peugeot, kterou řídil Robert Peugeot. Firma se kromě výroby aut a motocyklů začala poohlížet také po závodních okruzích a závodníci se lvem ve znaku brzy ohromili svět prvními vítězstvími. Firma, jejíž vozy se poprvé ocitly na dráze v závěru 19. století, je dokonce považována za jednoho ze světových průkopníků automobilového závodění.

Odkoupil Citroën a Chrystler

Těsně před válkou vyráběl Peugeot více než polovinu všech francouzských vozidel. Během války se produkce pozastavila a francouzská automobilka se stejně jako většina ostatních zaměřila na výrobu zbraní a vojenských dopravních prostředků.

Krizi třicátých let pomohl překonat Peugeot 201 z roku 1929, který byl v té době nejlevnějším autem na francouzském trhu a rovněž prvním vozem značky Peugeot, jenž nesl tradiční trojmístné označení s nulou uprostřed. V průběhu třicátých let pak přišly na řadu modely 202, 302 a 402.

Foto: Profimedia.cz

Peugeot 402

Za války zabrali továrny Peugeotu Němci, kteří v nich vyráběli dodávky a náklaďáky pro vlastní potřebu. Některé úseky byly poničené bombardováním. Produkce se opět rozjela až s úspěšným modelem 203. Následovaly modely 403, 404 a 504.

V sedmdesátých letech Peugeot odkoupil automobilku Citroën. Jako společná zastřešující skupina vznikla PSA (Peugeot Société Anonyme), která razila koncept zachování identity obou subjektů, ale současného sdílení strojírenských a technických zdrojů. PSA pod svá křídla přivzala také evropskou divizi Chrysleru.

Jedním z klíčových vozů Peugeotu, které se mnohdy ještě dnes prohánějí po silnicích, se stal model 205 z počátku osmdesátých let. Podobně je tomu u vozů 405 a 505. V moderní éře automobilky zazářily vozy 206, 207, 508 a hybridní crossover 3008. Motocyklová divize Peugeot Motocykles nadále vyrábí motocykly, výroba jízdních kol se obnovila v devadesátých letech.

Články k tématu

České Auto roku má šest finalistů

Do finále Auta roku 2023 v České republice vstupuje BMW X1, Ford Ranger, Honda Civic, Peugeot 408, Renault Megane E-Tech a Volkswagen ID. Buzz.

Peugeot 408 má ceny pro český trh

Tuzemské zastoupení značky Peugeot zveřejnilo ceník nového crossoveru 408. Stylová karosářská varianta vycházející z aktuální generace 308 začíná s tříválcovým...

Malý peugeot přestavěli na pohřební vůz

Pokud jde o poslední jízdu, nemusí vždy posloužit jen prodloužený Mercedes třídy E. V průběhu let jsme viděli spoustu neobvyklých vozidel přeměněných na...

Test Peugeotu 3008 Hybrid4: Silný i úsporný

Druhá a delší zkouška plug-in hybridního Peugeotu 3008 odhalila, že po technické stránce dokáže fungovat výborně, jezdit svižně a spotřebovávat relativně málo...

Nový Peugeot 308 bude i elektrický

Produktový manažer francouzské automobilky Peugeot se v jednom z rozhovorů nechal slyšet, že firma pracuje na elektrické verzi nedávno představeného hatchbacku...

Nový Peugeot 308 nafocen bez maskování

Automobilka Peugeot si vzhled nové generace modelu 308 pečlivě střeží, ovšem vypadá to, že se jej přesto podařilo zachytit. Představení novinky se očekává...

Jak se měnilo logo Peugeotu

Značka Peugeot se lva ve svém logu drží už od začátků. Průběžných modifikací byly desítky, vývoj lze sledovat v jedenácti významných etapách.

Peugeot má nové logo

Jedenáctá verze loga Peugeotu se svým ztvárněním vrací do minulosti. Dominantou je tradičně lev, kolem kterého je však znovu erb.

Test Peugeotu 2008 GT: Stylovka především

Dokud jsem se nesvezl s Peugeotem 2008, vnímal jsem ho jako hezčí a průjezdu polní cestou schopnější verzi povedené 208. Po týdnu za volantem však musím...

Řidič nepřežil náraz do mostku

Čtyřiatřicetiletý řidič zahynul v pátek večer při dopravní nehodě u Tlučné na Plzeňsku, na silnici směrem na Líně. „Z dosud neznámých příčin vyjel mimo silnici...