Hlavní obsah

Petr Třešňák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz
Článek

Vystudovaný technický inženýr a expert na jadernou bezpečnost je členem Pirátské strany. Tři roky byl starostou Mariánských Lázní, je zastupitelem Karlovarského kraje a od roku 2017 také poslancem ve Sněmovně.

Petr Třešňák se narodil 4. ledna 1983 v Mariánských Lázních. Později se přesunul do Plzně, kde na střední škole absolvoval obor informačních technologií a následně Fakultu elektrotechnickou Západočeské univerzity. V roce 2007 zde získal inženýrský titul v oblasti Technické ekologie.

Po vystudování školy strávil sedm let v Písku, kde se věnoval bezpečnosti v oblasti jaderné energetiky. Do Mariánských Lázní se průběžně vracel.

Za Piráty kandidoval už v komunálních volbách 2010, avšak neúspěšně. Když o čtyři roky později zažili Piráti úspěch v Mariánských Lázních a získali pět mandátů z celkových jednadvaceti, Třešňák se jako nově zvolený zastupitel rozhodl do Mariánských Lázní vrátit natrvalo.

Po volbách obsadil pozici druhého místostarosty. Kvůli vnitrostranickým neshodám na jaře 2015 rezignoval na funkci starosty jeho pirátský spolustraník Vojtěch Franta a Třešňák byl zvolen novým starostou. Zastupitelé následně jmenovali Frantu na uvolněný post místostarosty. Starostou byl Třešňák do února 2018. kdy rezignoval kvůli novém postu poslance.

Svou oblibu zúročil i při volbách do krajského zastupitelstva Karlovarského kraje v roce 2016, kdy získal nejvíce preferenčních hlasů mezi Piráty. Post zastupitele roce 2018 obhájil.

O rok později vedl karlovarskou kandidátku Pirátské strany do voleb do Poslanecké sněmovny a jako jediný z kraje získal za stranu mandát. Je místopředsedou výboru pro zdravotnictví Sněmovny.

Články k tématu