Hlavní obsah

Petr Beitl

Foto: Ludmila Žlábková, Právo
Článek

Politik, podnikatel a také první primátor Jablonce nad Nisou. Ve sněmovních volbách 2017 získal jako lídr kandidátky ODS v Libereckém kraji jejich jediný mandát. Za sebou má zkušenosti jak z komunální, tak krajské politiky. Svaz měst a obcí ČR jej vyhlásil nejlepším primátorem za období 2010 až 2014.

Petr Beitl je po celý život spojen s Jabloncem nad Nisou. Narodil se zde v roce 1966 a absolvoval místní Gymnázium U Balvanu. Vysokoškolská léta strávil v Liberci, v roce 1989 získal titul inženýra na Vysoké škole strojní a textilní.

Po škole nastoupil do plastikářské firmy, ale už v roce 1994 začal soukromě podnikat v gastronomii a ubytování. Založil společnost, která v současnosti spravuje hotel v televizním vysílači Ještěd a Prezidentskou chatu. Ze společnosti odešel, když se v roce 2010 stal starostou Jablonce nad Nisou.

Do ODS vstoupil v roce 2002, postupně se vyšplhával do vyšších pozic ve straně i v okrese. V roce 2006 se stal jabloneckým zastupitelem, v krajských volbách 2008 získal taktéž zastupitelský mandát. Starostou se stal po komunálních volbách v roce 2010. Poté, co se Jablonec nad Nisou zařadil mezi statutární města, stal se i jeho prvním primátorem.

Beitl se zajímá o problematiku evropské spolupráce, jako primátor byl také prvním místopředsedou Euroregionu Nisa. V roce 2009 neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu.

V komunálních volbách 2018 neúspěšně obhajoval svůj post ze symbolického 30. místa kandidátky ODS, ve funkci primátora jej nahradil Milan Kroupa za ANO.

Z pozice jabloneckého primátora se poprvé pokoušel dostat do Sněmovny v roce 2013, uspěl však až při dalším volebním období. Od roku 2017 má poslanecký mandát, který za ODS získal jako jediný v kraji. V únoru 2018 kvůli získaní funkce poslance rezignoval na mandát krajského zastupitele.

Beitl je ženatý a má tři děti. Je aktivním sportovcem, kromě češtiny hovoří anglicky, německy a rusky.

Články k tématu