Hlavní obsah

Petr Adam

Foto: archiv Úsvit, Právo
Článek

Petr Adam je bývalým poslancem Parlamentu České republiky. Byl místopředsedou poslaneckého klubu Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. Vedl jihomoravskou kandidátku hnutí pro sněmovní volby.

Adam se narodil 12. srpna 1982 v Ivančicích. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Jeho otec je bývalý starosta Ivančic a poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Pracoval v Centru dopravního výzkumu, posléze založil technologické centrum pro německou společnost, ve kterém pracoval jako výrobní manažer.

V roce 2013 začal působit v politice, když byl zvolen lídrem hnutí Úsvit pro sněmovní volby v Jihomoravském kraji.  V ten samý rok se stal poslancem. Ve volbách v roce 2017 už nekandidoval.

V květnu 2015 se stal předsedou nově vzniklé strany Národní zájmy, která se po několika týdnech sloučila s hnutím Úsvit.  V srpnu 2015 kandidoval na post předsedy strany Úsvit - Národní koalice, ale se ziskem pouhých deseti hlasů neuspěl. Post obsadil Miroslav Lidinský.

Po rozpadu hnutí opustil poslanecký klub i „nástupnickou” stranu Úsvit - Národní demokracie. Vadila mu radikalizace hnutí a spojení s Blokem proti islámu a Martinem Konvičkou.

Články k tématu