Hlavní obsah

Pavel Poc

Foto: Dorian Hanuš, Právo
Článek

Politik, ekolog, bývalý zastupitel a místostarosta Mariánských Lázní. V roce 2009 úspěšně kandidoval za ČSSD do Evropského parlamentu (EP). Mandát poslance EP obhájil u voleb v roce 2014, o pět let později se ČSSD, a tedy ani Poc, do europarlamentu nedostala.

Narodil se 26. 5. 1964 v Havlíčkově Brodě. Roku 1988 absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v oboru Všeobecná biologie. Pracoval v etologické laboratoři ve Fyziologickém ústavu ČSAV. V 90. letech zastával pozici městského ekologa pro městský úřad Mariánských Lázní a vedoucího odboru životního prostředí.

Roku 1997 vstoupil do ČSSD, po čtyřech letech se stává členem předsednictva. V rozmezí let 2005-2010 byl předsedou Krajského výkonného výboru ČSSD pro Karlovarský kraj.

Volby v roce 1998 jej posunuly do zastupitelstva Mariánských Lázní, kde působil po dobu svého volebního období jako místostarosta.

V roce 2009 úspěšně kandidoval za ČSSD do EP. Svůj mandát europoslance obhájil i při volbách v roce 2014. V roce 2019 byl lídrem strany do voleb, ČSSD však nezískala potřebných pět procent hlasů pro vstup do Evropského parlamentu, a Poc tak o mandát přišel.

V EP působil ve Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), kde měl na starost témata týkající se regulace toxických látek nebo zachování biologické rozmanitosti v Evropě. Europoslanci v ENVI se mimo jiné zabývají znečištěním ovzduší, půdy či vody.

Dále byl v EP členem výboru pro spolupráci s Ruskem.

Pavel Poc je ženatý a má dvě děti.

Články k tématu

Nebyl jsem komunistický agent, soudí se Ploc

Omluvu a vyřazení ze seznamu spolupracovníků komunistické vojenské kontrarozvědky (VKR) požaduje od vedení Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu...

Za pokus uplatit poslance Ploce padl trest

Okresní soud v Semilech odsoudil Pavla Šrytra za uplácení poslance ČSSD Pavla Ploce k podmíněnému trestu 20 měsíců vězení s odkladem na zkušební dobu...

Úplatkářská kauza Ploc: padlo obvinění

Obvinění z pokusu přesvědčit pětimiliónovým úplatkem parlamentního poslance Pavla Ploce (ČSSD) ke změně stranického dresu a podpoře později zkrachovalé...

Přeběhlíci mají v české politice tradici

Dramatická hlasování ve Sněmovně, při nichž rozhoduje o osudu vlád jediný hlas, nejsou v české politice ničím výjimečným. Na stejnoměrně rozdělené politické...