Hlavní obsah

Pavel Hrůza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz a www.interpol.int
Článek

Otec tří dětí Pavel Hrůza byl s dalšími osmi lidmi unesen v Libyi v březnu 2015, kde pracoval pro ropnou firmu VAOS jako koordinátor cateringu. Kde se nachází, není jasné. Podle některých informací je Hrůza mrtvý. Oficiálně byl prohlášen za nezvěstného.

Pavel Hrůza pochází z Velkého Meziříčí a na kuchaře se vyučil v meziříčské hotelové škole v roce 1984. Po pár letech si zařídil videopůjčovnu na Náměstí ve Velkém Meziříčí a pobočky měl i v jiných městech. Od roku 2009 pracoval pro rakouskou ropnou společnost VAOS (Value Added Oifield Services) jako koordinátor cateringu, což je vedoucí pozice zajišťující zásobování, přípravu jídel a provoz prádelny.

Pracovníci firmy na této pozici pobývali šest týdnů v Libyi a tři týdny trávili doma v rodné zemi. Pavel Hrůza se na svůj poslední pracovní turnus zpět do Libye vrátil teprve několik dní před onou kritickou událostí.

Ropné pole Al-Ghaní se stalo terčem útoku 6. března. Členové lybijské větve Islámského státu odtamtud unesli celkem 9 zaměstnanců VAOS a postříleli 11 strážných. Tou dobou už probíhala evakuace zaměstnanců, jenomže se nestihla provést celá, a Hrůza tak padl do zajetí.

Mezinárodní policejní organizace Interpol zařadila Hrůzu na seznam pohřešovaných osob a zveřejnila jeho fotografii i s popisem. Podle něj má Hrůza na nose mateřské znamínko, v době únosu měl na sobě zlatý přívěsek s podkovou, náramkové firemní hodinky VAOS a mobilní telefon značky Prestigo a notebook.

Foto: www.interpol.int

Profil Pavla Hrůzy

Rodina od začátku s médii nekomunikuje. Ministerstvo zahraničních věcí nabídlo rodině pomoc, včetně psychologické. Zda ji přijali, není známo.

S Hrůzovým zmizením je spojen i případ únosu pěti Čechů v Libanonu v červnu 2015. Vojenské zpravodajství se tehdy mělo spojit s v Česku zadržovaným Libanoncem Alím Fajádem, o jehož vydání usilovaly Spojené státy Americké. Podle Fajádova právníka Jana Švarce měl Fajád disponovat užitečnými informacemi a kontakty na zpravodajské služby v Libanonu.

Se Švarcem nakonec vyjel do Libanonu kromě dvou novinářů a tlumočníka i agent Vojenského zpravodajství Martin Psík. Tehdejší ministr Martin Stropnický (ANO) později potvrdil, že cílem výpravy bylo zjistit informace o unesenbém Hrůzovi. Nicméně sama pětice byla v Libanonu unesena a k jejímu propuštění došlo až v únoru 2016 výměnou za zadržovaného Fajáda. Informace o Hrůzovi se tehdy pravděpodobně nepodařilo získat.

Podle informací rakouského ministerstva zahraničí ze září 2017 mělo dojít k tomu nejhoršímu. Ministerstvo uvedlo, že získalo důkazy o tom, že část unesených cizinců včetně Pavla Hrůzy je po smrti. Informace se však dosud nepotvrdila.

Začátkem roku 2019 byl muž na žádost jeho manželky okresním soudem ve Žďáru nad Sázavou prohlášen za nezvěstného. Rozhodnutí by jí tak mělo usnadnit komunikaci s úřady. Prohlášení za nezvěstného předchází obvykle prohlášení za mrtvého. To může přijít nejdříve za pět let.

Články k tématu