Hlavní obsah

Pavel Čihák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: archiv Ano, Právo
Článek

Za éry bývalého hejtmana Davida Ratha rozděloval ve Středočeském kraji miliardy na opravy silnic, poté čtyři roky zasedal ve Sněmovně jako odborník na dopravu hnutí ANO. Mandát mu vypršel v roce 2017. Do povědomí veřejnosti se dostal v roce 2010, když mu policisté našli v autě medvědí kůži, medvědí maso a pušky.

Čihák se narodil 22. ledna 1960 v Kolíně. Po ukončení vysoké školy v roce 1985, zahájil svoji pracovní kariéru v dopravě.

Pracoval v několika stavebních firmách, například jako výrobní ředitel společnosti Silnice Čáslav nebo jako ředitel závodu 1 ve firmě Pražské silniční a vodohospodářské stavby. 

Kamarád Ratha

Od roku 2008 byl šéfem odboru dopravy Středočeského kraje, později byl pověřen řízením Krajské správy a údržby silnic. Patřil k jedněm z nejbližších spolupracovníků exhejtmana Davida Ratha. Právě oni dva rozhodovali o tom, kde se budou silnice opravovat, ale především za kolik.

Dva týdny po zatčení Ratha kvůli korupci radní Pavla Čiháka odvolali a současně zrušili naplánované zakázky.

Kauza medvěd

Do povědomí veřejnosti se ale jeho jméno dostalo v roce 2010 v souvislosti s aférou, že měl na Slovensku zastřelit chráněného medvěda. Policisté mu v jeho voze našli medvědí kůži, maso a pušky.

U soudu se Čihák hájil, že medvěda nezastřelil, ale koupil ho. Tvrdil, že nevěděl, že dělá něco zakázaného. Celou kauzu soud ukončil poté, co Čihák přispěl částkou 100 tisíc korun na charitu.

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2013 kandidoval na čtvrtém místě středočeské kandidátky hnutí ANO. Vlivem preferenčních hlasů skončil až na pátém místě, ale vzhledem k tomu, že hnutí získalo šest mandátů, do Sněmovny se dostal.

Mandát poslance mu vydržel čtyři roky. Na kandidátce hnutí ANO pro sněmovní volby v roce 2017 se už neobjevil.

Přístup do Sněmovny ale neztratil, stal se asistentem poslankyně za KSČM Marie Pěnčíkové.

Články k tématu