Hlavní obsah

Pátek třináctého

Foto: Dana Kysučanová, Novinky
Článek

Lidé v mnoha zemích považují pátek třináctého za nešťastný den. Obavy z data spojeného se smůlou a pověrčivostí sahají hluboko do historie. Lékaři dali dokonce chorobnému strachu z toho dne oficiální název - paraskavedekatriafobie.

Samotný původ obav z pátku třináctého je přinejmenším nejasný. Pověry, které provázejí tento den, se však datují přinejmenším do 18. století před naším letopočtem. Proč až tak daleko? Světoznámý Chammurapiho zákoník, který čítá bezmála 300 zákonů a nařízení, totiž číslo 13 vynechal. Proč? To dnes již těžko s jistotou zjistíme.

Asi každý pak zná pověru, že pokud 13 osob večeří dohromady, jedna do roka zemře. Tato pověra má základ hned ve dvou historických příbězích. Prvním je samozřejmě výjev Poslední večeře, ve které Ježíš krátce před svou smrtí večeřel se 12 apoštoly. Jedním z nich byl Jidáš. Druhým je nordický mýtus, ve kterém bůh Odin večeřel se svými 11 blízkými přáteli, jen aby jejich 12člennou poklidnou večeři narušil 13. člen – záludný bůh Loki.

Židé zase považovali třináctku za nešťastnou z toho důvodu, že třináctým písmenem hebrejské abecedy je písmeno M, které je též prvním písmenem ve slově „Mavet” (smrt).

Ve středověku se slušelo věšet kriminálníky právě v pátek, který byl často znám jako „popravčí den”. Přidejte si 13 schůdků na popraviště a zvyklost, že byl v mnohých zemích uzel popravčí smyčky 13krát obtočen. Ve Velké Británii se navíc popravčímu platilo 13 pencí a půlpenny navíc. Další opěrný bod pro pověry.

Právě v pátek 13. října 1307 začal francouzský král Filip IV. Sličný pronásledovat a zatýkat templáře, které nechával mučit, a smrt mnoha z těchto rytířů znamenala pro řád jistý zánik. Od toho dne následovníci templářů považují pátek třináctého za hrozný a ďábelský den.

Skutečností však je, že číslo 13 je neoblíbené po světě už po velmi dlouhou dobu. Proč? Číslo 12 je totiž historicky číslem úplnosti. Je 12 měsíců v roce, 12 bohů Olympu, 12 hodin na hodinách, 12 kmenů izraelských a 12 bylo taktéž imámů, spirituálních a politických následovníků proroka Muhammada.

Proč pátek?

Nabízí se však ještě jedna drobná otázka – proč zrovna pátek? Je to poměrně jednoduché. Ani ten nemá v historii pověst zrovna šťastného dne. Mezi křesťany je jedním z nejrozšířenějších názorů právě to, že byl Ježíš ukřižován v pátek.

V Canterburských povídkách Geoffreyho Chaucera, které vyšly ve 14. století, byl pátek označen za nešťastný den (doslova: „...and on a Friday fell all this misfortune“). V mnoha publikacích od 17. století dále se pak tvrdí, že pátek třináctého je nešťastný den pro výlet, začátek nového projektu či velký životní krok.

Spojte obavy, které mají někteří z čísla 13 a jiní z pátku, a dostanete dohromady to, co se v části dnešní společnosti zakořenilo jako strach z pátku třináctého.

Paraskavedekatriafobie

Mnozí nad tím i tak mávnou rukou, ale strach z třináctky nabral takových rozměrů, že některé hotely vynechávají v číslování 13. patro a aerolinky v letadlech zase 13. řadu. Někteří lidé pak v pátek 13. nelétají, necestují a odkládají různá důležitá rozhodnutí na jiný den.

„Odhaduje se, že tento den přijde ekonomika o 800 až 900 miliónů dolarů, protože lidé nelétají letadly nebo nedělají obchody, které by se normálně uskutečnily,“ uvedl pro National Geographic americký historik Donald Dossey, který se mimo jiné zabývá původem různých fobií.

Chorobný strach z čísla 13, tzv. paraskavedekatriafobie je něčím, co jen ve Spojených státech pravidelně ochromuje desítky miliónů lidí. V Evropě není množství lidí, kteří se tohoto čísla děsí, známo, nepřímo se pověrami s ním spojenými však nechávají ovlivnit také desítky miliónů lidí.

Zajímavé je, že vědci udělali v roce 1993 velkou studii, jejíž výsledky publikovali v prestižním časopise British Medical Journal. Jejím předmětem byla analýza spojení mezi zdravím, chováním a pověrou kolem pátku třináctého ve Velké Británii. Tým zkoumal poměr hustoty dopravy a nehodovosti mezi pátky šestého a pátky třináctého po dobu několika let. Výsledek pozdvihl nejedno obočí.

„Risk toho, že skončíte v nemocnici následkem dopravní nehody, byl v pátky třináctého průměrně o 52 procent vyšší,“ napsali vědci a lidem na závěr své studie doporučili, aby v pátky třináctého zůstali doma.

Mnoho dopravních expertů se však v minulosti vyjádřilo tak, že lidé v tento den přímo očekávají, že se stane něco špatného a berou to jako dané. Když sedají do auta, tak často podvědomě s tím, že zrovna v tento den dost možná do místa svého směřování nedojedou bez nehody. A často to přivolají, protože se za volantem chovají jinak než jindy. Nejistěji.

Štěstí v nešťastný den

Zajímavé ovšem je, že na některé lidi působí pátek třináctého opačným způsobem. Sázkové kanceláře totiž právě v tento den zaznamenávají zvýšený zájem o loterie.

„V pátek 13. pravidelně registrujeme vyšší zájem o naše mimořádná slosování Sportky. Tehdy své štěstí často zkoušejí i lidé, kteří jinak loterie vůbec nehrají. Také v našem průzkumu zhruba 27 procent respondentů potvrdilo, že by si raději vsadili právě v tento den," řekl Václav Friedmann, tiskový mluvčí Sazky.

Recesisté

Vzepřít se „osudu“ se rozhodli členové klubu s názvem Pátek 13 (The Friday the 13th Club) z Filadelfie, kteří se každý pátek třináctého schází a čas tráví potíráním pověry o nešťastnosti tohoto data.

I v České republice podobné společenství existuje a to již od roku 1989. Jmenuje se „Sekce 13“ a prosazuje pátek třináctého jako šťastný den.

Výskyt

Nejčastěji se pátek třináctého vyskytuje v roce jednou nebo dvakrát. Existují však roky, na něž vychází tyto pátky tři. Pátek třináctého pak připadá na všechny měsíce, které začínají nedělí.

ROKMĚSÍC
2001duben, červenec
2002září, prosinec
2003červen
2004únor, srpen
2005květen
2006leden, říjen
2007duben, červenec
2008červen
2009únor, březen, listopad
2010srpen
2011květen
2012leden, duben, červenec
2013září, prosinec
2014červen
2015únor, březen, listopad
2016květen
2017leden, říjen
2018duben, červenec
2019září, prosinec
2020březen, listopad
2021srpen
2022květen
2023leden, říjen
2024září, prosinec
2025červen
2026únor, březen, listopad
2027srpen
2028říjen

Tato sekvence uvedená pro dobu 28 let se opakuje pravidelně od roku 1901.

Události spojené s pátkem 13.

Jihoafrický diamantový magnát Joel Woolf byl zastřelen v roce 1898, krátce po večeři v londýnském hotelu Savoy. Na poslední chvíli jeden z hostů odřekl účast a u stolu jich tak zůstalo sedět právě 13. Legenda (společně s BBC) říká, že se tak stalo právě v pátek třináctého. Když se tak v budoucnu mělo ke stolu posadit přesně 13 hostů, jeden z obsluhujících číšníků si ke stolu přisedl, aby zaplnil místo 14. hosta.

V pátek 13. ledna 1939 zasáhly Austrálii obrovské požáry, které zabily 71 lidí a spálily na 5 000 domů.

13. dubna, ve 13 hodin a 13 minut v roce 1970 explodovala na americké raketě Apollo 13 kyslíková nádrž.

Nejničivější hurikán v celé historii zasáhl 13. listopadu 1970 Pákistán. Má na svědomí kolem 500 000 osob.

Nejhorší letecká nehoda v pátek třináctého se udála v roce 1972. Let Fuerza Aérea Uruguaya 571 byl bez debat tragický, ale měl aspoň částečně šťastný konec hraničící se zázrakem. Letadlo se 45 lidmi na palubě havarovalo v argentinské části And. Po pádu letounu museli přeživší strávit 72 dní v drsné divočině. Nakonec jich přežilo 16. Život jim zachránili dva přeživší, kteří po deseti dnech úspěšně došli pro pomoc.

13. srpna 1993 se zřítil hotel Royal Plaza v Thajsku a v jeho sutinách pohřbil na 137 obětí.

Obrovská bouře způsobila v pátek 13. října 2006 v Buffalu škody za 130 miliónů dolarů.

V roce 2010 udeřil blesk do 13letého chlapce, který sledoval leteckou exhibici nad městečkem Lowestoft v hrabství Suffolk. Ambulance zaznamenala čas příjezdu na místo ve 13:13. A abychom nezapomněli – ano, byl pátek třináctého.

Atentáty v Paříži se odehrály v pátek 13. listopadu 2015. Příznivci Islámského státu při nich zabili 130 lidí.

Články k tématu