Hlavní obsah

Ota Zaremba

Foto: Petr Sznapka, ČTK
Článek

Ota Zaremba je bývalý československý sportovec, olympijský vítěz z roku 1980 ve vzpírání a neúspěšný kandidát Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) do Senátu.

Narodil se 22. dubna roku 1957 v Havířově. Již od svého mládí se aktivně věnoval vzpírání. Jeho největším úspěchem byl zisk zlaté medaile na olympijských hrách v Moskvě v roce 1980 v kategorii do sta kilogramů.

Sám Zaremba tvrdil, že pro zvýšení vlastního výkonu tehdy užíval anabolické steroidy. Na radu lékařů je však dvacet dní před olympiádou vysadil, díky čemuž u něj po vítězství antidopingové testy žádné zakázané látky nezjistily. V témže roce se také stal sportovcem roku Československé socialistické republiky (ČSSR).

Foto: ČTK

Vzpěrač Ota Zaremba vybojoval zlatou olympijskou medaili v roce 1980.

Od poloviny osmdesátých let trpěl zdravotními problémy, v důsledku čehož musel svou aktivní kariéru ukončit. Vzhledem k tomu, že během své vzpěračské dráhy nevystudoval žádný obor zaměřený na sport, nedostal po jejím ukončení místo trenéra, a proto byl nucen nastoupit na dole 9. květen ve Stonavě.

Po sametové revoluci v listopadu roku 1989 začal podnikat, od roku 1996 je však v částečném invalidním důchodu.

Členství v DSSS

V roce 2010 vstoupil do DSSS, načež v důsledku okradení vyloučil ze svého sportovního klubu občany romské národnosti, za což byl kritizován Českým svazem vzpírání a Českým olympijským výborem.

V roce 2014 neúspěšně kandidoval na druhém místě kandidátky koalice stran DSSS a Strany pro Evropu ve volbách do Evropského parlamentu.

V roce 2016 kandidoval v senátních volbách za DSSS v obvodu č. 4 - Most, dostal však 6,03 procenta hlasů a do druhého kola nepostoupil.

Články k tématu