Hlavní obsah

Mohamed Lahouaiej Bouhlel

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a Profimedia.cz
Článek

Bouhlel je pachatelem teroristického útoku v Nice, který si 14. července 2016 vyžádal 84 mrtvých a více než 200 zraněných. Do davu lidí, kteří oslavovali státní svátek výročí dobytí Bastily, najížděl Bouhlel po trase dlouhé téměř dva kilometry. Policie ho zastřelila.

K útoku došlo okolo 22:30 na rušné promenádě des Anglais, kde lidé čekali na ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily. Podle svědků byly v tu chvíli na promenádě tisíce lidí. Bouhlel si právě je vybral za cíl svého útoku. Pomocí nákladního auta, ve kterém měly být podle policie atrapy zbraní a granátů, smetl stovky lidí.

„Když najel do prvních lidí, začal přidávat plyn,” řekl svědek CNN.

Na místě se poté rozpoutala přestřelka mezi Bouhlelem a policií. Předtím než Lahouaieje Bouhlela policie zastřelila, vystřelil on sám několikrát na tři policisty.

Byl evidován policií

Na Bouhlelovu totožnost ukázaly doklady, potvrzení o pronájmu vozu a mobilní telefon, které se našly ve voze, s nímž útočil.

Fakt, že se útočníkovi podařilo dostat na promenádu s autem plným atrap zbraní i přes to, že ve Francii o nedělích a svátcích platí zákaz jízdy kamiónů kromě vybraných dodavatelů (například dodavatele zmrzliny, za něhož se Bouhlel vydával), a navíc se mu podařilo ujet na své vraždící cestě téměř dva kilometry i za zvýšených bezpečnostních opatření, pobouřil širokou veřejnost.

Články k tématu

Američan se chtěl vyrovnat teroristovi z Nice

Rondell Henry (28), americký počítačový inženýr inspirovaný extremistickou organizací Islámský stát, ukradl nákladní dodávku a měl v úmyslu vjet do davu...

Teroristický útok v Nice má 85. oběť

Na následky zranění, které utrpěl před třemi týdny při útoku v Nice, ve čtvrtek zemřel další muž. Počet obětí teroristického útoku se tak zvýšil na 85, uvedla...