Hlavní obsah

Miroslav Bobek

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Šéf Zoo Praha Miroslav Bobek se zasadil o překonání rekordu roční návštěvnosti zoo, zvýšil míru její ekonomické soběstačnosti, vybudoval nové a zrekonstruoval staré pavilony, vyvezl několik koní Převalského do volné přírody a dostal pražskou zahradu na čtvrté místo v celosvětovém žebříčku.

Miroslav Bobek se narodil 10. února 1967. Vystudoval zoologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dlouhá léta pracoval v Českém rozhlasu, kde se proslavil především projektem Odhalení - „reality show“ ze života gorilí rodinky v Zoo Praha. Český rozhlas za něj obdržel "divokého Oscara" a Pečeť Comenius EduMedia.

Mezi jeho další počiny patří projekt Africká odysea, v němž byla monitorována migrace čápů černých z České republiky do afrických zimovišť. O osm let později pokračoval projektem Nová odysea. Vedl řadu expedic, z nichž uskutečnil stovky živých vstupů.

Po odchodu šéfa pražské zoo Petra Fejka se přihlásil do konkurzu na post ředitele a zvítězil. Funknci převzal 1. ledna 2010.

Úspěšné „panování”

Podařilo se mu zvýšit chovatelské úspěchy a dodat tak společnosti naději na záchranu ohrožených druhů. S projektem Toulavý autobus zase usiloval o ochranu goril nížinných v Africe díky osvětě dětí z pralesních oblastí.

V zoo nechal vybudovat Údolí slonů, nový areál, ve kterém se narodilo první pražské slůně, dále Pavilon hrochů či Velemlokárium. Postaral se též o rekonstrukci Pavilonu velkých kočkovitých šelem, obnovení Gočárových domů a znovu zpřístupnění stezky Zakázanky.

Foto: Novinky

Sloni v pražské zoo

Miroslav Bobek je autorem mnoha článků, televizních dokumentů a knih - např. Moja, Tatu a tiplíci, Bobky od Bobka a Žirafa na pondělí.

V letech 2014-2016 byl prezidentem Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO). Pyšní se Medailí Vojty Náprstka, kterou obdržel za popularizaci vědy a také Medailí přátelství, kterou mu udělil mongolský prezident za záchranu koní Převalského.

Foto: Petr Horník, Právo

Odlet koní Převalského do volné přírody.

Miroslav Bobek je ženatý, s manželkou Klárou má syna Kryštofa a dceru Markétu.

Články k tématu