Hlavní obsah

Miloslav Ludvík

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Miloslav Ludvík je český manažer a politik, širší veřejnosti je však známý především jako ředitel Fakultní nemocnice v Motole, v níž je již od roku 2000 ředitelem. Na konci listopadu 2016 nahradil Svatopluka Němečka ve funkci ministra zdravotnictví, kde vydržel rok.

Miloslav Ludvík se narodil 5. září 1963 v Praze, kde strávil celý svůj život. Ekonomické a právnické vzdělání získal na VŠE v Praze a Právnické fakultě UK v Praze. Vzdělání si ještě doplnil na Prague International Business School, kde získal titul MBA.

Pracoval na mnoha vysokých pozicích několika firem, mezi nimiž byly mimo jiné i funkce ředitele společnosti Factoring České spořitelny a generálního ředitele firmy APOTEX, spol. s.r.o. v letech 1994-1998.

2. května 2000 jej tehdejší ministr zdravotnictví Bohumil Fišer jmenoval ředitelem Fakultní nemocnice v Motole.

Do povědomí široké veřejnosti se dostal zejména v roce 2011, když propustil tiskovou mluvčí Evu Jurinovou s vysvětlením, že proti němu vedla prolhanou kampaň. Toho se měla Jurinová dopustit mediálním sdělením, v němž tvrdila, že ředitel zklamal, když odjel na safari v Africe při vyhrocené situaci v českém zdravotnictví, známé jako akce Děkujeme, odcházíme.

Ve stejné době se na internetu objevilo video, v němž měl Ludvík nabádat k lepší práci o prominentní pacienty - v lékařském slangu takzvané „kulichy“. „Co nám prostě výrazně pomáhá, je to, že nemocnice je schopna splnit každému, co mu na očích vidí, v těch odborných problémech. (...) A to je systém kulichů, kdy vám někdo z mého sekretariátu volá a posílá vám lidi a vy jste schopni je velmi dobře odpravit a velmi dobře se k nim chováte,“ říká Ludvík ve videu a dodává, „já velmi, ale velmi prosím, abyste si uvědomili, že přes tyto lidi my ty peníze opravdu dostaneme.“

„Podám trestní oznámení na neznámého pachatele,“ sdělil poté Ludvík a  dokazoval, že sestříhaný záznam, který se objevil na internetu, je záměrně manipulativní. Svůj projev označil za motivační a preventivní.

A tak se pravděpodobně opravdu stalo, jelikož původní video zveřejněné na serveru Youtube při spuštění hlásí: „Tento obsah není ve vaší zemi dostupný, protože na něj byla podána právní stížnost.“

Politické působení

Ludvík je od roku 1990 členem ČSSD. Do politiky chtěl vstoupit už v roce 1994, kdy v komunálních volbách kandidoval za ČSSD do Zastupitelstva Hlavního města Prahy, ale neuspěl. To se mu povedlo až v komunálních volbách v roce 2002 a mandát zastupitele pak obhájil ve volbách v letech 2006, 2010 i 2014.

V červnu 2014 se stal lídrem kandidátky sociálních demokratů pro komunální volby v roce 2014 do zastupitelstva hl. m. Prahy a byl také kandidátem ČDDS na post pražského primátora. V lednu 2017 kvůli zvolení ministrem na funkci zastupitele hl. m. Prahy rezignoval a později už znovu nekandidoval.

V říjnových volbách byl poté již počtvrté zvolen nejen zastupitelem Hlavního města Prahy, ale poprvé také zastupitelem Městské části Praha 13. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva Prahy 13 byl 12. listopadu 2014 zvolen radním Prahy 13. V následujících volbách do zastupitelstva už v roce 2018 znovu nekandidoval. 

11. listopadu 2016 oznámil premiér Bohuslav Sobotka, že z důvodu pro ČSSD neúspěšných krajských i senátních voleb v roce 2016 nahradí Ludvík na postu ministra zdravotnictví ČR Svatopluka Němečka.

Do funkce jej jmenoval prezident Miloš Zeman 30. listopadu 2016. Ministrem byl až do prosince 2017, kdy je vlády ujal první kabinet Andreje Babiše a ministrem zdravotnictví se stal Adam Vojtěch. Ludvík se vrátil do funkce ředitele Fakultní nemocnice v Motole.

Miloslav Ludvík je ženatý a má tři dcery.

Články k tématu