Hlavní obsah

Milan Komárek

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Plukovník Milan Komárek (1971) je český policista, bývalý ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), v červenci 2016 dočasný ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a od srpna roku 2016 náměstek ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Vzdělání se mu dostalo na Policejní akademii České republiky, na níž získal v roce 1997 bakalářský titul, a následně také na Západočeské univerzitě v Plzni, na níž získal v roce 2002 magisterský titul.

V rámci svého služebního poměru u Policie České republiky působil mezi lety 1994 až 2000 jako asistent vyšetřovatele a poté také jako vyšetřovatel. V následujících dvou letech vykonával funkci ředitele Okresního úřadu vyšetřování v Nymburce a v období let 2002 až 2004 náměstka ředitele pro trestní řízení na Okresním ředitelství Policie ČR v Nymburce a Kutné Hoře.

Poté působil čtyři roky jako ředitel Okresního ředitelství Policie ČR v Kutné Hoře a Praze-venkov. V roce 2008 se stal šéfem odboru policejního prezidia, který se zabýval odhalováním ilegálních zbraní a od roku 2010 náměstkem ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

V celorepublikových útvarech

V roce 2013 vyhrál nabídkové řízení na pozici ředitele ÚOKFK, která se uvolnila díky sporu mezi vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a tehdejším ředitelem zmíněného útvaru Tomášem Martincem. [celá zpráva]

V témže roce oznámil bývalý policejní prezident Martin Červíček, že po něm tehdejší ministr vnitra Martin Pecina chtěl, aby Komárka odvolal z funkce. Červíček jej však nakonec ve funkci ponechal, načež Komárek následně uvedl, že na něj ministr Pecina naléhal, aby jako svého náměstka jmenoval poradce Jindřicha Láta.

Foto: Policie ČR

Bývalí policejní prezidenti Tomáš Tuhý (vpravo) a Martin Červíček.

V červnu roku 2014 opustil na vlastní žádost z osobních důvodů post ředitele ÚOKFK, načež policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že s ním i nadále počítá pro vedoucí funkce v rámci Policie ČR.

V červenci roku 2016 se tak stal po rezignaci Roberta Šlachty dočasným ředitelem ÚOOZ a srpnu téhož roku náměstkem ředitele NCOZ.

Články k tématu