Hlavní obsah

Michail Vladimirovič Mišustin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters
Článek

Michail Vladimirovič Mišustin je ruský premiér, ekonom a bývalý státní úředník. Na post předsedy ruské vlády ho prezident Vladimir Putin navrhnul v lednu roku 2020.

Narodil 3. března 1966 v Moskvě. V roce 1989 absolvoval obor systémové inženýrství na Moskevské státní technologické univerzitě, o dva roky později získal na téže škole doktorát z ekonomie. Po studiu pracoval jako ředitel testovací laboratoře a v letech 1995 až 1996 stál v čele neziskové organizace Mezinárodní počítačový klub (ICC).

Ve službách Federální daňové služby

V srpnu 1998 vstoupil do státní správy a začal pracovat na úřadu Federální daňové služby (FNS). Od března 1999 působil v několika pozicích na ministerstvu hospodářského rozvoje Ruské federace, od ledna 2007 do března 2008 vedl Federální agenturu pro správu zvláštních hospodářských zón.

Po roce 2008 krátce působil ve firemním sektoru, stal se ředitelem investiční společnosti UFG Asset Management, jedné z největších investičních společností působících v Rusku.

Ředitelem ruské FNS se stal 6. dubna 2010. V této pozici se mimo jiné věnoval digitalizaci daňového systému a online přístupu k informacím z tržeb, úřad se pod jeho vedením snažil do daňového systému zapojit i služby sdílené ekonomiky, jako je Airbnb či Uber.

Z poradce Putina premiérem

V únoru 2009 si ho prezident Vladimir Putin vybral do svého osobního týmu poradců. Mišustin je autorem tří knih na téma správy daní, publikoval více než 40 odborných článků. V roce 2015 se majitel šesti nemovitostí Mišustin umístil na 54. místě žebříčku nejlépe vydělávajících ruských státních úředníků podle časopisu Forbes. Podle odhadů vydělal společně s rodinou 183 milionů rublů (podle tehdejšího kurzu zhruba 60 milionů korun). Ve stejných žebříčcích Forbesu z let 2017 až 2019 už jeho jméno nefiguruje.

Je ženatý a má tři syny. Rád sportuje, hraje aktivně hokej, je členem dozorčí rady moskevského hokejového týmu CSKA.

Když v lednu 2020 odstoupil z funkce ruského premiéra Dmitrij Medveděv, Putin na jeho místo navrhl Mišustina. Dne 16. ledna jej schválila Státní duma a Putin jej jmenoval do funkce.

Články k tématu