Hlavní obsah

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (KVIFF)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je nejvýznamnější filmový festival v České republice a také jediný u nás, který získal označení kategorie A. Každý rok začátkem prázdnin představuje stovky filmů a je navštěvován jak nezávislými tvůrci z celého světa, tak hollywoodskými hvězdami. Letošní 58. ročník proběhne v termínu od 28. června do 6. července 2024.

O čem festival je

Hlavní soutěží festivalu je Mezinárodní soutěž celovečerních hraných filmů, do které se dostávají snímky natočené v uplynulé sezóně a dosud neuvedené v soutěži jiného festivalu stejné kategorie. Kromě toho se pravidelně konají menší soutěže, například ze soudku dokumentárních filmů či sekce Na východ od Západu.

Foto: Milan Malíček, Právo

John Travolta v Karlových Varech na 48. ročníku filmového festivalu

Pro Čechy je festival možností vidět zahraniční artové filmy, které by se do běžné   komerční distribuce nedostaly, a cizinci ho chápou naopak jako možnost seznámit se se středoevropskou či východoevropskou kinematografií, která se v zahraničí velmi těžko prosazuje.

Na místě se pravidelně akredituje přibližně 500 novinářů. Jedná se tedy o jednu z mála událostí v ČR, které vždy vyvolají zájem světových médií, včetně těch zámořských.

Karlovarský festival je výjimečný tím, že není určen jen celebritám a médiím, ale také studentům a filmovým fajnšmekrům, čemuž odpovídají i velmi výhodné ceny lístků a do jisté míry neformální prostředí. Někdy je zkresleně vnímán jako nekonečná série luxusních večírků, ale jeho podstatou zůstávají filmy.

Historie festivalu ve Varech

MFF Karlovy Vary byl založen v roce 1946. Až do roku 1989 musel být poplatný oficiální ideologii diktované komunistickou stranou, a tak o něj po listopadu lidé ztratili zájem.

Od roku 1994 se ale festivalu ujal nový tým, jehož nejznámějšími tvářemi jsou herec Jiří Bartoška a filmová publicistka Eva Zaoralová. Podařilo se tak vybudovat nový festival, který se postupně rozrůstal a nabyl mezinárodního renomé.

Články k tématu

Variace opět propojily kinematografii s hudbou

Velkolepým koncertem České filharmonie pod vedením dirigenta Tomáše Netopila vyvrcholil v sobotu večer v Karlových Varech třetí ročník společného projektu...

KVIFF: Jezdilo se víc na kole

Festivalová půjčovna jízdních kol zaznamenala na letošním 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech vyšší počet zápůjček než loni....

Konec festivalu ve Varech bude zalitý sluncem

Doslova zalitý sluncem mají být poslední dva dny letošního, 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech. Teploty by mohly v sobotu...

Kazma si vystřelil z karlovarského festivalu

„Smrdělo to hned, ne?“ těmito slovy přivítal v úterý novináře na tiskové konferenci moderátor Kazma. Původně ji společnost Bontonfilm svolala k novému filmu...