Hlavní obsah

Martin Salajka

Článek

Fotograf a novinář, který se věnuje především letectví a vojenství. Dlouhá léta pracoval v redakci časopisu Letectví + kosmonautika, v současné době je fotografem na volné noze. Věnuje se především sportovní fotografii pro getphoto.cz, letecké fotografii a reportážím. Je také konzultantem v oblasti letectví.

K fotografii ho přivedl otec, jeden z nejvýznamnějších českých teologů Církve československé husitské Milan Salajka. Na snímcích do rodinného alba si Martin brousil techniku fotografování a ve svých dvaceti letech slavil první úspěch. Jeho fotka byla poprvé otištěna v novinách.

Téměř deset let pracoval jako redaktor v reklamní agentuře. Přitom se stále více věnoval reportážní fotografii a publikoval v tisku. Při zaměstnání vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy - obor propagace.

Záliba v modelářství u něj vykrystalizovala v méně obvyklou specializaci - fotografování letadel. Tu se mu podařilo přeměnit v zaměstnání a dalších dvacet let byl fotografujícím redaktorem časopisů Modelář, Letectví + kosmonautika a spolupracoval i se zahraničními tituly.

K pravidelnému fotografování sportu ho přivedla rodina, když dokumentoval úspěchy syna jako hráče fotbalu, později baseballu. V letech 2007-2009 byl externím sportovním fotografem Pražského deníku a dalších deníků Vydavatelství VLP, čtyři roky fotografoval pro FK Dukla Praha, deset let pro baseballový klub Kotlářka Praha.

Články k tématu

Salajka jako barvy měnící chameleon

Mimikry, tento až magicky exotický termín si zvolil malíř Martin Salajka pro svou výstavu v pražské Ville Pellé (trvá do 2. října). Jeho nejběžnější význam je...