Hlavní obsah

Martin Kuba

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Vystudovaný lékař vstoupil do vyšší politiky v roce 2006 jako českobudějovický zastupitel a radní za ODS. Později se stal šéfem krajské ODS a prvním náměstkem jihočeského hejtmana. V roce 2011 byl jmenován ministrem průmyslu a obchodu.

Martin Kuba se narodil 9. dubna 1973 v Českých Budějovicích. Po absolvování stavební průmyslovky a zdravotnické střední školy začal studovat na I. lékařské fakultě Univerzity Karlovy se specializací anesteziologie.

V roce 2002 začal Kuba pracovat jako lékař Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a anesteziolog v českobudějovické nemocnici. Mimo to se věnoval podnikatelským aktivitám. Provozoval pekárnu v českobudějovickém obchodním centru a založil síť s ovocnými koktejly Fruit Frog.

V roce 2006 byl Kuba coby člen občanských demokratů zvolen českobudějovickým městským zastupitelem a radním. O dva roky později se dostal do čela jihočeské ODS a usedl v zastupitelstvu a radě Jihočeského kraje.

Tentýž rok se stal prvním náměstkem hejtmana se zodpovědností za regionální rozvoj, dopravu a evropské záležitosti. Zastupitelem Českých Budějovic byl do roku 2014. Zastupitelem Jihočeského kraje do roku 2011. Poté několik let v zastupitelstvu nebyl. Znovu zvolen byl v roce 2016. Mezi lety 2012 až 2014 byl také místopředsedou ODS.

Poté, co v listopadu 2011 obhájil svůj post předsedy jihočeských občanských demokratů, a posílil tak své vnitrostranické postavení, vybral jej premiér Petr Nečas za nástupce odstoupivšího ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka. Ministerskou funkci vykonával do července 2013.

V roce 2013 kandidoval jako lídr ODS do Poslanecké sněmovny v Jihočeském kraji. Nakonec ale neuspěl, protože ho preferenčními hlasy překonal Jan Zahradník.

Články k tématu

Kuba ostře do STAN: Ministra pro EU lze zrušit

Odmítání eura není v ODS žádné dogma, ale snahu jmenovat zmocněnce pro euro pokládám jen za PR tah Starostů, říká v rozhovoru pro Novinky a Právo jihočeský...

Kuba: Škrtat vánoční osvětlení? Pokrytecké

Je nekorektní zvyšovat veřejné výdaje v krizi tím, že se přidá obecním a krajským zastupitelům, a zároveň rušit osvětlení vánočních stromečků, řekl v rozhovoru...

Kuba: Kromě Budějovic ODS sama nevyhrála nikde

Opozičním ANO a SPD se podařilo využít náladu lidí a vyvolat referendum proti vládě. ODS to musí analyzovat, řekl v neděli Právu jihočeský hejtman a šéf...

Kuba: Volby byly i referendem o vládě

Ještě před sečtením posledních tří procent hlasů bylo jasné, že ODS může v Českých Budějovicích slavit vítězství nad druhým ANO, které porazila o téměř pět...