Hlavní obsah

Ludmila Bubeníková

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Ludmila Bubeníková je česká politička a bývalá starostka obce Velká Polom. Ve sněmovních volbách v roce 2010 figurovala jako dvojka na kandidátce TOP 09 a dostala se do Sněmovny. Dříve byla členkou KDU-ČSL.

Bubeníková se narodila 24. února 1955 v obci Pustá Polom. Po absolvování gymnázia v Bílovci vystudovala Obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické v Bratislavě, kde získala titul inženýr.

Do roku 1993 pracovala v řídicích funkcích několika obchodních a investičních firem. Od té doby je registrována jako osoba samostatně výdělečně činná.

V roce 1994 vstoupila do KDU-ČSL. Téhož roku byla zvolena do zastupitelstva obce Velká Polom. V roce 2002 vystoupila z KDU-ČSL a zároveň se stala starostkou Velké Polomi. Ve funkci vydržela až do roku 2018. Tehdy v komunálních volbách sice mandát zastupitelky obhájila, starostkou se však již nestala. Od roku 2009 je členkou hnutí Starostové a nezávislí, ve kterém také několik let zastávala funkci předsedkyně pro Moravskoslezský kraj.

Ve volbách do Sněmovny roku 2010 byla v Moravskoslezském kraji zvolena coby nestraník na kandidátce TOP 09. Byla členkou hospodářského výboru a výboru pro obranu a bezpečnost.

Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 kandidovala z pozice členky STAN na 21. místě kandidátky TOP 09 a STAN, ale neuspěla. Ve volbách do Sněmovny v roce 2017 byla lídryní kandidátky hnutí STAN v Moravskoslezském kraji, ale neuspěla.

Je vdaná a má dvě děti.

Články k tématu