Hlavní obsah

Luděk Niedermayer

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Luděk Niedermayer je ekonom a bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB). Jako nestraník v čele kandidátky TOP 09 a STAN se stal v roce 2014 europoslancem. V roce 2019 svůj mandát obhájil.

Niedermayer se narodil 13. března 1966 v Brně. Vystudoval teoretickou kybernetiku, matematickou informatiku a teorii systémů na přírodovědecké fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně.

Roku 1991 začal pracovat pro Státní banku československou (nyní ČNB). Václav Havel jej roku 1996 jmenoval členem bankovní rady ČNB, stal se jejím nejmladším členem. V rozmezí let 2000 - 2008 byl viceguvernérem ČNB. Po skončení druhého funkčního období odešel do privátního sektoru, pracoval v konzultantské firmě Deloitte.

V roce 2014 Niedermayer kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu. Stal se lídrem kandidátky TOP 09 a STAN. Během kampaně označil Václava Klause a 10 let jeho prezidentování za hlavního viníka toho, že Češi mají k Evropské unii rezervovaný postoj. Pohádky o zlém Bruselu otravují atmosféru, řekl.

Strana skončila těsně na druhém místě s 15,95 procenta obdržených hlasů. Niedermayer se stal europoslancem. V roce 2019 svůj mandát obhájil a s celkovým počtem 67 430 preferenčních hlasů se stal nejúspěšnějším kandidátem voleb.

Byl členem správní rady pražské Open Society Fund, součásti americké nadace George Sorose, která se zasazuje o rozvoj demokracie. Niedermayer je podruhé ženatý, má tři děti.

Články k tématu

ODS chce do eurovoleb Spolu rozdrobit

Vládní strany z koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) řeší už delší dobu, zda mají za rok kandidovat do europarlamentu společně, i když mají rozdílné názory na...

Kupte si housku od Kalouska

V sobotu 17. května přijede do Libereckého kraje lídr kandidátky TOP 09 a Starostů Luděk Niedermayer, kterého bude doprovázet dvojka kandidátky Jiří Pospíšil...

Niedermayera v ČNB nahradí Eva Zamrazilová

Novou členkou Bankovní rady České národní banky se od 1. března stane Eva Zamrazilová. V pátek ji jmenuje prezident Václav Klaus. Ve funkci tak nahradí...

ČNB očekává vyšší inflaci

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek zvýšila odhad růstu inflace. V červnu 2006 by měla být 2,1 až 3,5 procenta. V dubnu byl přitom odhad 1,3 až 2,7 procenta....