Hlavní obsah

Josef Bělica

Foto: Hnutí ANO
Článek

Podnikatel a politik původem z Havířova má za sebou dlouhou kariéru sportovce. Deset let byl reprezentantem karate v těžké váze. Od roku 2013 je členem hnutí ANO, stal se zastupitelem města Havířov a Moravskoslezského kraje. Za ANO se ve volbách 2017 stal poslancem. Od roku 2018 je také primátorem Havířova.

Bělica se narodil v roce 1978 v Havířově. Vystudoval Fakultu strojní Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava a Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Jeho další kroky vedly do podnikatelské sféry, zabýval se mezinárodním obchodem.

Za ANO zasedá od roku 2014 v zastupitelstvu města Havířov a zastává pozici náměstka primátorky. V krajských volbách 2016 získal zastupitelský mandát v Moravskoslezském kraji, hned další rok se za ANO dostal i do Poslanecké sněmovny.

Uvnitř hnutí, do kterého vstoupil v roce 2013, se rychle vypracoval. V roce 2015 se stal krajským předsedou hnutí a od roku 2017 je členem předsednictva celého hnutí. Jeho oblastí je tělovýchova a sport. Před vstupem do ANO se politicky neangažoval.

V komunálních volbách 2018 byl v Havířově lídrem kandidátky ANO, obhájil jak mandát zastupitele, tak získal i křeslo primátora města. 

Bělica je ženatý, má tři děti a trvale žije v Havířově.

Články k tématu