Hlavní obsah

Jaroslav Martinů

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Při svých prvních volbách do Sněmovny nejspíš nepočítal, že uspěje. Patřilo mu až daleké osmnácté místo pardubické kandidátky ODS. Nakonec se ale stal jedním ze "skokanských" rekordmanů, když se na základě preferenčních hlasů posunul do pozice lídra a získal tak poslanecký mandát. Podobný úspěch měl i ve volbách v roce 2017, kdy svůj mandát po několikaleté pauze znovu obhájil.

Martinů se narodil 18. dubna 1959 v Poličce a nejvyššího vzdělání dosáhl na středním odborném učilišti. V roce 1993 vstoupil do ODS, v níž se stal předsedou místního sdružení v Poličce a místopředsedou oblastního sdružení ve Svitavách.

V roce 1994 začal působit jako radní a zastupitel města Polička, později se stal jeho místostarostou a od roku 2006 je v roli starosty.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 figuroval až na osmnáctém místě pardubické kandidátky, ale díky preferenčním hlasům se přehoupl rovnou na první místo a byl zvolen poslancem. Je členem zemědělského výboru. Tuto pozici vykonával do roku 2013. Na post poslance Poslanecké sněmovny PČR kandidoval znovu v roce 2017 v Pardubickém kraji a se ziskem 1776 preferenčních hlasů uspěl. Přeskočil ze 6. místa kandidátky.

V roce 2012 kandidoval v krajských volbách do zastupitelstva v Pardubicích, kde úřadoval už mezi lety 2004 a 2008 a znovu se stal zastupitelem Pardubického kraje. Svůj mandát v roce 2016 obhájil. I zde přeskočil ze šestého místa kandidátky.

Články k tématu