Hlavní obsah

Jan Žaloudík

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Lékař Jan Žaloudík, specialista v oboru onkologie, působil od roku 1979 v Masarykově onkologickém ústavu. Když byl v roce 2010 propuštěn, objevily se spekulace o možných souvislostech s jeho kandidaturou do Senátu. V obvodu Brno-venkov se mu tehdy postavil bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), přesto Žaloudík (ČSSD) ziskem absolutně nejvyššího počtu hlasů zvítězil. Ve volbách do Senátu 2016 obhájil svůj mandát.

Narodil se 7. srpna 1954 v Ježkovicích u Vyškova. Odmaturoval na gymnáziu ve Frýdku-Místku a následně vystudoval Lékařskou fakultu tehdejší Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně. Má atestace z klinické onkologie a chirurgie, byl jmenován kandidátem věd, docentem a profesorem.

Ihned po promoci nastoupil jako sekundární lékař do Masarykova onkologického ústavu v Brně, kde později pracoval jako docent, ředitel, náměstek ředitele a naposledy opět jako lékař. Vypovězen byl v roce 2010 pro údajnou nadbytečnost. Podle sociálních demokratů za to však mohly tlaky z ODS.

Během své kariéry pracoval také v onkologickém výzkumném ústavu v Manchesteru a na Pensylvánské univerzitě ve Filadelfii. Absolvoval řadu odborných stáží po celém světě.

Stínový ministr zdravotnictví

V roce 2000 se podílel na založení Univerzitního onkologického centra v Brně a v letech 2003-2010 působil jako děkan na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Aktivně rozvíjí publikační činnost.

V roce 2010 kandidoval za ČSSD do Senátu a v obvodě Brno-venkov se mu podařilo porazit silného soupeře, „reformního” ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Dokonce se stal kandidátem s absolutně nejvyšším získaným počtem hlasů (21 684). Ve volbách do Senátu 2016 obhájil svůj mandát.

V ČSSD působil jako stínový ministr zdravotnictví. Nyní působí jako místopředseda senátního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku.

Články k tématu