Hlavní obsah

Jan Dubenský

Článek

Právník, který většinu svého profesního života spojil s armádou. Dlouhé roky zastával funkci vojenského prokurátora, později přešel na ministerstvo obrany. V současné době je plukovníkem ve výslužbě.

Narodil se v roce 1949 v Klášterci nad Ohří a po středoškolském studiu na tehdejší Střední všeobecně vzdělávací škole v Kadani (SVVŠ) vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, kde po získání doktorátu z občanského práva absolvoval postgraduální studium justičního směru.

Pracoval nejdříve jako civilní prokurátor v Chomutově, když se stal vojákem z povolání v roce 1979, vykonával funkci vojenského prokurátora v Litoměřicích. S koncem vojenské prokuratury (1993) byl vedoucím prokurátorem a tiskovým mluvčím Hlavní vojenské prokuratury v Praze a působil v rehabilitačních procesech (např. gen. Prchlík).

Po zrušení vojenské složky prokuratury (v rámci nové struktury nově koncipovaného státního zastupitelství) přešel do legislativy ministerstva obrany a nově vznikající struktury vojenského zpravodajství, kde působil ve své právnické profesi (i jako vedoucí sekretariátu ředitele vojenského obranného zpravodajství). Podílel se na legislativním ukotvení činnosti vojenské zpravodajské komunity. Je plukovníkem ve výslužbě, v současné době v důchodu. 

Publikoval v Kriminalistickém sborníku a Československé kriminalistice, několik let byl odborným redaktorem rezortního časopisu Vojenská prokuratura a Prokuratura.

V současné době publikuje v rámci své profese v deníku Právo.

Články k tématu