Hlavní obsah

Internet Explorer

Foto: Novinky
Článek

Webový prohlížeč Internet Explorer (IE), který byl až do vydání operačního systému Windows 10 výchozím prohlížečem všech operačních systémů Microsoftu, představila společnost veřejnosti poprvé v úterý 15. srpna 1995. IE byl několik let nejrozšířenějším browserem na světě, v roce 2016 jej však ve vedení vystřídal konkurenční Chrome. Od roku 2015 zavedl Microsft jako výchozí prohlížeč Microsoft Edge.

Za posledních 16 let prodělal Internet Explorer řadu změn. Aktuálně americký softwarový gigant nabízí zdarma ke stažení již jedenáctou generaci prohlížeče. Ta byla vydána spolu s Windows 8.1 v říjnu 2013. V této verzi se zlepšila 3D grafika například u Bing Map a je implementována také podpora protokolu SPDY pro Windows 8.1 a vyšší verze.

IE11 obsahuje například nové nástroje pro vývojáře, podporu WebGL, vylepšené měřítko pro obrazovky s vysokým rozlišením DPI, předběžné vyhotovení a prefetch.  IE11 podporuje rozhraní API pro celou obrazovku a orientaci, podporu hranic CSS Image, vylepšení jazyka JavaScript, pozorovatele mutací DOM, rozhraní API pro webovou kryptografii, šifrovanou podporu médií a vylepšený editor HTML.

Od 12. ledna 2016 je také IE11 jedinou verzí, které Microsoft i nadále vydává technickou podporu.

Internet Explorer je dostupný pro operační systémy Windows 7, Windows 8.1, Windows Server 2008 a Windows 10.

Popularita Exploreru klesá

Internet Explorer (IE) byl podle statistik analytické skupiny StatCounter nejrozšířenějším webovým prohlížečem na světě, zlom nastal až v roce 2016. Tehdy jej z trůnu sesadil konkurenční Chrome od americké společnosti Google.

K nelibosti amerického softwarového giganta Microsoftu podíl Exploreru navíc neustále klesá. V meziročním srovnání dokonce téměř o deset procent.

V dubnu 2010 ovládal IE 53,26 procenta trhu. Druhá příčka tehdy patřila Firefoxu (31,74 %) a třetí Chromu (8,06 %). Podíl Safari byl 4,23 % a Opery 1,82 %. Na oblibě začal IE výrazně ztrácet už před koncem roku 2010, pod 50 procent mu popularita poprvé klesla v září 2010.

Internet Explorer vs. Evropská unie

Nižší podíl Internet Exploreru mezi uživateli podle zahraničních analytiků přímo souvisí s uvedením takzvaného ballot screenu (hlasovací obrazovky). Tu Microsoft připravil v souvislosti s vyšetřováním Evropské komise, která měla loni rozhodnout, jestli softwarový gigant neporušuje již od roku 1996 pravidla hospodářské soutěže, když operační systémy Windows automaticky dodává s nainstalovaným internetovým prohlížečem Internet Explorer.  [celá zpráva]

Ballot screen je jednoduchá nabídka, která se uživatele zeptá, jaký internetový prohlížeč chce nainstalovat a používat. Do počítače se nainstaluje prostřednictvím aktualizačního nástroje Windows Update. Na začátku roku 2010 byl dostupný pro operační systémy Windows 7, Vista a XP.

Foto: Novinky

Ballot screen

Výběr internetového prohlížeče probíhá v prostředí jednoduchého okna, ve kterém bude umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. U každého z nich je navíc uveden přesný popis jeho funkcí, což by mělo uživateli výběr usnadnit.

V nabídce jsou umístěny také méně známé prohlížeče, jako je FlashPeak SlimBrowser, Maxthon, Sleipnir, K-Meleon, Flock, Avant Browser nebo GreenBrowser.

Kritika bezpečnosti

IE je mezi uživateli často kritizován kvůli své bezpečnosti. Především proto, že programátoři Microsoftu reagují na objevené nebezpečné trhliny s poměrně velkou prodlevou. Kvůli popularitě Exploreru se na něj navíc soustředí počítačoví piráti daleko více než na konkurenční prohlížeče, protože se pochopitelně snaží napálit co největší část uživatelů.

Výsledky testů zabezpečení internetových prohlížečů se diametrálně liší, protože laboratoře se vždy soustředí pouze na konkrétní problematiku, jako je ochrana proti hackerům nebo odhalení stránek s počítačovým smetím. Prohlížeče proto nejsou vždy hodnoceny stejně.

Dobré je zapamatovat si, že žádný internetový prohlížeč nedokáže PC před škodlivými programy a hackery ochránit, pokud nepoužíváte pravidelně aktualizovaný antivirový software a bezpečnostní bránu (firewall).

Microsoft Edge

V roce 2015 Microsoft oznámil, že počínaje novým operačním systémem Windows 10 bude Internet Explorer nahrazen Microsoftem Edge jakožto výchozím prohlížečem pro všechna budoucí zařízení.

Architektura prohlížeče Microsoft Edge má být jednodušší a méně náročná na výkon, aby jej mohly využívat i tablety či mobily. Nový prohlížeč je tak součástí snahy Microsoftu sjednotit různá zařízení od stolních počítačů až po mobily či herní konzole pod jeden operační systém.

Vydáním Microsoft Edge firma také přestala vyvíjet nové verze Internet Explorer. Jedenáctá generace IE je tak poslední, je stále rozšířená zvláště v podnikové sféře.

Články k tématu