Hlavní obsah

Hnutí pěti hvězd

Foto: http://www.movimento5stelle.it/
Článek

Hnutí pěti hvězd (M5S) je italská populistická politická strana, kterou v roce 2009 založil známý televizní komik Beppe Grillo a webový stratég Gianro Casaleggio, po jehož smrti stranu vedl sám Grillo společně s ředitelstvím strany, které má pět členů.

Hnutí je považováno za populistické, antisystémové a euroskeptické. Vystupuje proti stranické politice, díky čemuž odmítá vlastní zařazení v rámci pravolevého politického spektra.

Pět hvězd v názvu představuje odkaz na pět, pro stranu klíčových, bodů. Těmi jsou veřejná voda, udržitelná doprava, trvale udržitelný rozvoj, právo na přístup k internetu a enviromentalismus.

Foto: Giorgio Perottino , Reuters

Komik Beppe Grillo na předvolebním setkání v Turíně

Hnutí rovněž prosazuje elektronickou a přímou verzi demokracie, stejně jako omezení byrokracie a mírovou politiku. V zahraniční politice proto kritizuje vojenské intervence západních mocností, které byly provedeny v posledních dvou dekádách, a rovněž varovalo před možnou intervencí Spojených států amerických (USA) v Sýrii.

Účast ve volbách

V parlamentních volbách v roce 2013 se hnutí umístilo na druhém místě se ziskem 25,6 % hlasů. Přestože získalo 109 z celkového počtu 630 mandátů, zůstalo v opozici. Sám Grillo v uvedených volbách nekandidoval.

V komunálních volbách v roce 2016 slavila strana úspěch zejména v Římě a Turíně. V prvně uvedeném městě zvítězila se ziskem 67 % hlasů právnička Virginia Raggiová. Její stranická kolegyně Chiara Appendinová pak překvapila ve druhém zmíněném městě se ziskem téměř 55 % hlasů.

V parlamentních volbách v roce 2018 získala strana 227 mandátů v Poslanecké sněmovně a 112 v Senátu, čímž se stala nejsilnější politickou stranou v Itálii. Následně utvořila koaliční vládu s Ligou severu. V září 2019 pak došlo k rekonstrukci vlády pod vedením premiéra Giuseppe Conteho, kdy Ligu severu nahradila dosud opoziční středolevá Demokratická strana (PD).

V rámci Evropského parlamentu je hnutí členem uskupení Evropa svobody a přímé demokracie.

Články k tématu