Hlavní obsah

Český lev

Foto: Falcon
Článek

Český lev je filmová cena, která se uděluje od roku 1993. Vítězové v mnoha kategoriích každý rok dostávají křišťálovou sošku lva, kterou navrhl Rony Plesl.

Český lev 2024

Slavnostní předávání se uskutečnilo 9. března 2024 v Rudolfinu. Večer moderoval Marek Eben a vysílal se v České televizi od 20.10 hodin. Hlavní cenu si odnesli tvůrci filmu Bratři o bratrech Mašínech.

Nejcennějšího Českého lva dostal film o Mašínech

Český lev

Kategorie

Český lev se kromě nejsledovanějších kategorií, jako jsou herecké výkony, režie a film roku, uděluje například také za kameru, střih, zvuk či hudbu. Kategorie nejlepší výtvarný počin byla od roku 2014 rozdělena na tři - nejlepší filmová scénografie, nejlepší kostýmy a nejlepší masky. Cenu filmových kritiků a teoretiků nahradily samostatné Ceny české filmové kritiky.

Články k tématu

Úsvit nabízí víc než jen transgender téma

Jedním z favoritů letošních Českých lvů je film Matěje Chlupáčka Úsvit, který posbíral dvanáct nominací, včetně těch za nejlepší hraný film, nejlepší režii či...

Český lev zařve s moderátorem Markem Ebenem

Po jednatřicáté budou příští rok filmařům předány ceny Český lev České filmové a televizní akademie (ČFTA). Slavnostním večerem, který se uskuteční 9. března,...