Hlavní obsah

Český Krumlov

Foto: Právo
Článek

Český Krumlov je druhé turisticky nejnavštěvovanější místo České republiky. Díky zachovalému středověkému jádru města je zařazen od roku 1963 do městské památkové rezervace a od roku 1992 je na seznamu světového dědictví UNESCO. Roku 2003 bylo městskou památkovou zónou vyhlášeno také jeho předměstí Plešivec.

Český Krumlov leží v Jižních Čechách asi 180 km jižně od Prahy  a zhruba 25 km jižně od Českých Budějovic v blízkosti rakouských hranic. Ve městě o rozloze 22,16 km² žije přibližně 13 tisíc obyvatel. Jeho průměrná nadmořská výška je 492 m.

Název Krumlov pravděpodobně pochází z německého Krumme Aue – křivý luh, podle esovitých meandrů řeky Vltavy, která Krumlovem protéká. První písemná dochovaná zmínka z roku 1253 označuje město jako Chumbenowe. Přídomek Český se začal používat v roce 1439, aby se zřetelně odlišil od Moravského Krumlova, ale až 30. dubna 1920 byl oficiálně prohlášen jako Český Krumlov s výnosem ministerstva vnitra.

Tipy na výlety v Českém Krumlově a okolí: Příroda, město, kultura i zábava

Tipy na výlety

Historie

Založení hrádku na levém břehu Vltavy synem Vítka z Prčice se datuje mezi roky 1230 a 1239. Brzy po založení hradu, zřejmě někdy ve 13. století, vznikla mezi zákruty řeky Vltavy obchodní osada, kterou listina Jindřicha I. z Rožmberka a jeho syna Petra z roku 1309 poprvé v textu výslovně uvádí jako město.

Foto: Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková , Právo

Roku 1302 vymřela zdejší větev Vítkovců a dědictví s povolením krále Václava II. spadlo do klína pánům z Rožmberka, další větvi rodu Vítkovců. Rožmberkové se přesídlili z Rožmberka na Krumlov, čímž se město stalo střediskem rozsáhlého panství. Doba rozkvětu města je spojena právě s vládou pánů z Rožmberka (1302-1602). Soustavné rozšiřování panství vedlo k hospodářskému vzestupu města, centra rodu Rožmberků. Za vlády tohoto rodu vznikla drtivá většina současných obdivovaných gotických a renesančních památek ve městě, významných turistických atrakcí.

Krumlov tehdy ležel v místě, kde se střetávalo české vnitrozemí s rakouským a bavorským podunajským prostorem a severní Itálií. To se projevilo i na tváři města a zámku, jíž vtiskla neopakovatelnou podobu italská renesance.

Důležitými milníky jsou roky 1475, kdy byly otevřeny doly těžící stříbro, a v roce 1494 byl Krumlov povýšen na královské město. S tím souvisí větší privilegia a s přísunem stříbra další rozkvět města. Připojená byla také další předměstí jako Špičák, Horní Brána, Za tavírnou a Plešivec. Velké dluhy Petra Voka dohnaly roku 1601 k prodeji Krumlova císaři Rudolfu II.

Hornický průmysl vrcholil v 16. století. A již kolem roku 1600 byla ložiska stříbra vytěžena, ale k hospodářskému úpadku nedošlo. Město se více orientovalo na zemědělskou výrobu a na panství byly zakládány hospodářské dvory a rybníky.

Foto: Jiří Falout, Právo

Točna v zahradě českokrumlovského zámku

Během 17. století bylo město několikrát vypleněno, v roce 1611 vpádem Pasovských, za třicetileté války byl několikrát obsazeno vojsky. Císař Ferdinand II. roku 1622 věnoval celé město Janu Oldřichu z Eggenberka. Po vymření tohoto rodu, přešlo krumlovské panství do rukou rodu Schwarzenberků, kterým zůstalo až do roku 1940.

V 2. polovině 19. století byla zahájena těžby tuhy jako výchozí suroviny pro výrobu tužek, která se v Českém Krumlově udržela dodnes.

V roce 1850 se Český Krumlov s 8 3000 obyvateli stal okresním městem. Žilo zde jen asi 1 500 Čechů. Většinu obyvatelstva tvořili Němci. Národnostní nepokoje jsou datovány od 19. století. Německá většina po první světové válce vyhlásila samostatnou šumavskou župu Böhmerwaldgau, kterou chtěl připojit k Rakousku. Ale toto hnutí bylo potlačeno a 28. listopadu 1918 byl Krumlov obsazen československou armádou.

Kvůli německé převaze obyvatel byl po Mnichově roku 1938 připojen Německé říši. V roce 1945 jej osvobodila americká armáda. Mezi léty 1945-1946 došlo k odsunu německého obyvatelstva. V roce 1946 zde bylo 4 550 nových českých přistěhovalců.

Památky a kulturní život

V období socialismu nebyla sice památková péče úplně zanedbávána oproti jiným památkám, ale nebylo ji věnováno tolik pozornosti jako dnes.

Zámek Český Krumlov je druhým nejrozsáhlejším zámeckým areálem v České republice hned po Pražském hradě. Původně zde stál jen gotický hrad, ale později byl přestaven v renesančním slohu. V současnosti se skládá z Dolního hradu původního Hrádku s dominující věží a Horního hradu.

K objektu patří také zámecká zahrada o rozloze 10 hektarů, která byla založena ve 2. polovině 16. století. Uvnitř se nachází Kaskádová fontána a barokní letohrádek Belárie s otáčivým hledištěm pro divadlo v otevřené krajině.

Atmosféru města vytváří křivolaké uličky, rozmanitá zákoutí a unikátní komplex měšťanských domů s impozantní dominantou zámku nad meandrem Vltavy. Kulturní život vyplňují výstavy umělců, koncerty, hudební festivaly, divadelní představení, hospůdky, kavárny, středověké krčmy a noční kluby.

Foto: CzechTourism, Reuters

Český Krumlov

V Českém Krumlově se pravidelně konají Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, Festival staré hudby, Festival komorní hudby, Svatováclavské slavnosti a letní Slavnosti pětilisté růže.

Články k tématu

Na Českokrumlovsku vzplál velký stoh

Tři hasičské jednotky likvidují od čtvrtečního rána požár stohu u Dolního Třebonína na Českokrumlovsku. Na místě je i šest cisteren s vodou a rozlehlý stoh...

V Českém Krumlově vzplál bytový dům

Jihočeští hasiči zasahovali ve středu ráno u požáru bytového domu na sídlišti Plešivec v Českém Krumlově. Hořel byt v pátém patře, záchranáři ošetřili na místě...

Český Krumlov opraví Lazebnický most

V Českém Krumlově začínají přípravy na generální opravy Lazebnického mostu. Most propojuje okolní části s centrem, stavbaři budou muset nejdříve vybudovat...

Davy jako před pandemií Krumlovu nescházejí

Výlet do Českého Krumlova je podle mnohých Čechů v letošní sezoně daleko příjemnější než v letech před pandemií koronaviru, kdy město praskalo ve švech a ročně...

Egon Schiele ožije v Českém Krumlově

Rakouský malíř Egon Schiele, žák Gustava Klimta a tvůrce osobitého výtvarného stylu spojeného především s expresionismem, inspiroval režiséry Martina Kukučku...

Na Šumavě se otevírá stezka Olšina

Naučná stezka Olšina na Českokrumlovsku se v pátek otevírá veřejnosti. Vojenské lesy a statky stihly její dostavbu o měsíc dřív, než se původně předpokládalo....

Na Vítkově Hrádku konečně teče voda

Na Vítkově Hrádku, který je nejvýše položenou hradní zříceninou v České republice, už teče voda. Dosud ji sem správci hradu museli denně vozit v barelech. Do...

Muž na Vltavě vypadl z lodi a utopil se

Pětapadesátiletý muž se utopil ve středu na Vltavě na Českokrumlovsku. Převrátila se s ním loď, a i přes pomoc proplouvajícího vodáka na místě zemřel.

Česko je rájem rozhleden, rostou další unikáty

Vyhlídková věž Pustevny na Novojičínsku láká na skleněný můstek. Na Šťastné věži ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku lze při západu slunce povečeřet a rozhledna...

Řidič zemřel po nárazu auta do stromu

Na jihočeských silnicích během dvou dnů zemřel už třetí člověk. Po páteční vážné srážce osobního auta s kamiónem nedaleko Písku, havaroval v sobotu před druhou...