Hlavní obsah

Ashton Carter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP
Článek

Ashton Baldwin Carter je americký fyzik a profesor mezinárodních vztahů. V letech 2015 až 2017 zastával funkci ministra obrany Spojených států amerických.

Narodil se 24. září 1954 ve Filadelfii v Pensylvánii. Vzdělání se mu dostalo na Yale College, kde v roce 1976 získal bakalářský titul z fyziky a dějin středověku, a následně na University of Oxford, na níž v roce 1979 obdržel doktorát z teoretické fyziky.

Po dokončení studií pracoval jako vědecký pracovník na Rockefeller University a také jako výzkumný pracovník v Centru pro mezinárodní studia. Mezi lety 1984 až 1990 vyučoval na Harvardské univerzitě nejdříve jako odborný asistent, docent a později také jako profesor.

Začátky na ministerstvu obrany

V letech 1993 až 1996 působil jako náměstek ministra obrany pro mezinárodní a bezpečnostní politiku. Byl tak zodpovědný za strategická rozhodnutí týkající se zbraní hromadného ničení a amerického jaderného arzenálu. Rovněž byl zodpovědný za ustavení obranných a zpravodajských vztahů se zeměmi bývalého Sovětského svazu a za jednání, které vedlo k rozmístění ruských vojáků v Bosně a Hercegovině během mírových jednání.

Mezi lety 2009 až 2011 pracoval jako tajemník ministra obrany pro akvizice, technologie a logistiku se zodpovědností za veřejné zakázky a inovační agendu. Vedl také vývoj a výrobu tisíců vozidel, které měly být odolné proti minám a podobným výbušninám. V následujících dvou letech působil jako náměstek ministra obrany, díky čemuž dohlížel na rozpočet resortu.

Ministr obrany

V roce 2014 se stal dvacátým pátým ministrem obrany Spojených států. Ve svém nominačním projevu před senátním výborem pro ozbrojené síly sdělil, že je velmi  nakloněný zvýšit americkou vojenskou pomoc Ukrajině. Následně byl jednomyslně schválen uvedeným výborem a potvrzen Senátem.

Ministerstvo obrany pod jeho vedením úzce koordinuje vztahy se Saudskou Arábií a dalšími sunitskými státy v rámci jejich intervence proti Hútíům a silám blízkým tehdejšímu jemenskému prezidentovi Alihu Abdullahovi Salehovi, který byl sesazen v roce 2011.

Foto: Reuters

Ash Carter po příletu do Jižní Koreje

V roce 2015 Carter varoval Čínu, aby zastavila rychle postupující výstavbu ostrovů v Jihočínském moři, a odsoudil ruské nálety vedené proti pozicím Islámského státu a dalších povstaleckých skupin v Sýrii.

V roce 2016 vydal nařízení, které otevírá všechny vojenské pracovní pozice také ženám a v témže roce prohlásil, že transgender jednotlivci by měli mít možnost sloužit v armádě.

Po nástupu prezidenta Donalda Trumpa jej v lednu 2017 ve funkci nahradil politik a bývalý generál americké námořní pěchoty James Mattis.

Jestřáb

Carter v roce 2003 podporoval intervenci do Iráku a rovněž se profiloval jako zastánce preventivní války proti Severní Koreji a Íránu. V roce 2006 napsal zprávu pro Carnegieho nadaci pro mezinárodní mír, v níž obhajoval použití síly za účelem zabránění Íránu v získání jaderných zbraní.

V souvislosti s nárůstem napětí na východní Ukrajině navrhoval rozmístění řízených střel v Evropě, které by mohly preventivně zničit ruské zbraně.

Články k tématu