Hlavní obsah

Antonín Prachař

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Antonín Prachař bývalý ministr dopravy v koaliční vládě premiéra Bohuslava Sobotky. Bývalý člen hnutí ANO v minulosti zastával funkci viceprezidentem sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia. Po rezignaci na post ministra vystoupil z hnutí ANO a jako nestraník přešel k hnutí STAN.

Antonín Prachař se narodil 14. prosince 1962 v Uherském Hradišti.

V Žilině vystudoval obor stavební údržba a rekonstrukce tratí na Vysoké škole dopravní a spojů.

Mezi lety 1987–1991 byl vedoucím údržby v Přerovských chemických závodech (současná Precheza, která patří do skupiny Agrofert).

Antonín Prachař v roce 1991 založil vlastní společnost – Omega servis, s. r. o., která se zaměřuje především na přepravu chemikálií a kapalin. Zastával v ní funkci jednatele.

Od roku 2001 do roku 2013 byl předsedou dozorčí rady dceřiné společnosti Omega servis Slovakia, a. s. Byl generálním ředitelem Omega servis Holding, a. s., zastával také několik vrcholných funkcí ve Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia (1995–1998 jako viceprezident, 2001–2004 jako člen předsednictva).

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman jmenoval Antonína Prachaře ministrem dopravy 29. ledna 2014.

K politice se přiblížil v letech 2002–2004, kdy radil předsedovi sněmovního podvýboru pro dopravu Jaromíru Schlingovi.

V roce 2012 vstoupil do hnutí ANO. Na konci ledna roku 2014 jej prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem dopravy ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Prachař ale na rozdíl od většiny členů kabinetu nebyl zároveň poslancem.

V březnu 2014 se Antonín Prachař dostal do sporu se svou poradkyní na ministerstvu Miloslavou Pošvářovou, bývalou šéfkou kontroly kvality na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Pošvářová uvedla, že ji pomluvil u ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. Údajně o ní řekl, že kradla v době, kdy působila na ŘSD. Pošvářová z funkce poradkyně ministra dopravy odešla. Prachař její nařčení odmítl.

V roce 2014 ve volbách do Senátu neúspěšně kandidoval za hnutí ANO. V listopadu 2014 se Prachař rozhodl z postu odejít a nahradil ho Dan Ťok. Následně Prachař žádal veřejnou omluvu od Andreje Babiše, který řekl, že před nástupem Ťoka provázela zakázky na ministerstvu korupce.

Prachař z hnutí ANO vystoupil. Začal spolupracovat s hnutím STAN. Členem se ale nestal, v jednom z rozhovorů se zařekl, že už do žádné strany nevstoupí. Za STAN  jako nestraník kandidoval v roce 2017 do Sněmovny. V komunálních volbách v roce 2018 byl za hnutí zvolen zastupitelem města Přerov, když vedl tamní kandidátku hnutí STAN.

Antonín Prachař je ženatý a má dva syny.

Články k tématu