Hlavní obsah

Anis Amri

Foto: Handout, Reuters
Článek

Anis Amri je čtyřiadvacetiletý Tunisan, který spáchal teroristický útok v Berlíně 19. prosince 2016. Kamiónem najel do lidí na vánočním trhu, 12 jich zabil a 48 poranil. Policie jej 23. prosince 2016 v Itálii zastřelila.

Amri řídil kamión, který vjel do davu na vánočním trhu u Pamětního kostela císaře Viléma. Ujel asi 50 až 80 metrů, než zastavil. Cestou zdemoloval několik stánků a při tragédii zahynulo 12 lidí, zraněných bylo 48.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Útok na vánoční trh v západní části Berlína

Po útoku zadržela policie třiadvacetiletého pákistánského uprchlíka Návida B. Ten však již od začátku jakoukoliv vinu popíral a v úterý jej policie propustila, když se neprokázala žádná jeho vazba na atentát. V kabině vozu nebyly nalezeny ani jeho otisky, ani stopy jeho DNA.

Foto: Reuters

Policie odvádí podezřelého z teroru na vánočním trhu

Místo toho však následující večer přišla německá policie s informacemi, že se na podlaze tahače našly dokumenty, které byly vydány na jméno Anis Amri, který se tak stal hlavním podezřelým z atentátu.

Fotografie podezřelého zveřejněná deníkem Bild.

2,7 miliónu za informace 

Německo vydalo na Amriho eurozatykač a policie nabídla odměnu 100 tisíc eur (2,7 miliónu korun) za informace, které povedou k jeho dopadení.

Zároveň však vyzvala občany k opatrnosti, protože Amri mohl být ozbrojen. Zbraň, kterou atentátník použil k zabití polského řidiče kamiónu, se totiž nenašla.

Dopadení

Amriho spatřila policejní hlídka kolem třetí hodiny ranní u italského Milána ve městě Sesto San Giovanni a požádala jej o doklady. Zprvu prý reagoval poklidně, pak si ale sundal ze zad batoh, vytáhl z něj pistoli, začal křičet Alláhu akbar (Bůh je veliký) a jednoho policistu střelil do ramene. Následně se snažil utéct a skrýt za zaparkované auto, byl ale zastřelen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie na místě, kde byl zastřelen útočník z BerlínaVideo: AP

To, že se opravdu jednalo o hledaného Tunisana, potvrdily odebrané otisky prstů. Rovněž se prokázalo, že pistole ráže .22, kterou měl u sebe, je zbraň, s níž byl zastřelen řidič polského kamiónu v Berlíně.

Podle listu Corriere dela Sera měl Amri u sebe vlakovou jízdenku vydanou ve francouzském Chambéry, odkud měl jet přes Turín do Milána.

Foto: Mapy.cz

V Itálii podpálil školu

Podle dokumentu se Amri narodil na jihu Tuniska v Tatouine v roce 1992. Údajně používal šest identit a tři národnosti. Vedle té tuniské ještě egyptskou a libanonskou.

Amri odešel z rodného Tuniska v době arabského jara, když mu bylo 17 let. V Evropě různě používal falešnou totožnost. Nejprve pobýval v Itálii, kde ho uvěznili za to, že vypálil školu.

Jeho rodiče uvedli pro agenturu DPA, že se synem měli jen sporadický kontakt od chvíle, kdy opustil Tunisko. Agentura poznamenala, že Amri pocházel z chudé rodiny. Jeho sourozenci, bratr a sestra, v jeho vinu nevěřili.

„Nikdy jsme neměli pocit, že je něco špatně,“ citovala AFP Amriho sestru Nadžúu, jež dodala, že s bratrem byla v kontaktu přes Facebook a on se zdál šťastný a spokojený.

Nepodařilo se ho vyhostit

V červenci 2016 přišel do Německa, kde požádal o azyl, spolkové úřady ho ale zamítly. Podle serveru Spiegel Online měly totiž už několik měsíců podezření o Amriho vazbách na islamisty a obávaly se, že připravuje závažný čin proti bezpečnosti země.

Ukázalo se, že krom toho, že tajné služby prověřovaly, zda hledaný „připravoval těžký zločin ohrožující národní bezpečnost“, také sestrojil výbušninu a prodával v ulicích Berlína drogy.

Tunisan pobýval v Bádensku-Württembersku, v Severním Porýní-Vestfálsku a od února 2016 převážně v Berlíně. Byl ale mobilní, často se mezitím pohyboval po celé zemi.

Foto: German police, ČTK/AP

Německá policie varovala, že je Amri nebezpečný a zřejmě ozbrojený.

Protože Němci považovali Amriho za nebezpečného, rozhodli v červenci 2016 o jeho vyhoštění s tím, že měl být deportován ještě v roce 2016 a byl umístěn do vyhošťovací vazby v jihoněmeckém Ravensburgu.

Deportace ale nebyla možná bez platného pasu. Němci proto požádali Tunisany, aby pas poslali a Amriho mezitím propustili. Pas přišel dva dny po útoku na vánoční trh v Berlíně.

Tajné služby hledaného od března déle než půl roku sledovaly na základě tipu, že shání automatické zbraně pro teroristy. V září ale sledování ukončily s tím, že nezaznamenaly nic podezřelého.

Tunisan přitom zřejmě byl v kontaktu s radikálním kazatelem Ahmadem Abdalazízem A., známým jako abú Valá, kterého německá policie zadržela v listopadu a jehož považuje za hlavního ideologa salafistické scény v zemi.

Články k tématu