Hlavní obsah

Alexander Van der Bellen

Foto: Zak Ronald, ČTK
Článek

Alexander Van der Bellen je rakouský prezident, někdejší vysokoškolský pedagog a ekonom. Hlavou státu alpské země se stal v roce 2017, po opakovaných prezidentských volbách. Hlasování se muselo opakovat po stížnosti partaje jeho rivala v prezidentském klání Norberta Hofera na porušení pravidel při sčítání hlasů, které rakouský ústavní soud vyhověl. Opakované druhé kolo 4. prosince roku 2016 Bellen vyhrál se ziskem 53,8 procenta hlasů. Úřadu se ujal 26. ledna 2017.

Alexander Van der Bellen se narodil v roce 1944 ve Vídni a vyrůstal v Tyrolsku jako syn estonské matky a ruského otce nizozemského původu, kteří prchali před Rudou armádou.

Na innsbrucké univerzitě vystudoval ekonomii a později tam působil jako odborný asistent a mimořádný profesor. Poté byl jmenován i řádným profesorem národohospodářství na Vídeňské univerzitě. Na téže univerzitě posléze v letech 1990 až 1994 zastával funkci děkana.

Politickou dráhu začínal u sociálních demokratů (SPÖ) a až v roce 1992 se přidal k Zeleným. Pro své klidné a věcné vystupování však vzbuzuje sympatie i u Rakušanů, kteří nepatří mezi ekologicky a levicově smýšlející voliče.

Vyhrál a pak zase ne

Do boje o post rakouského prezidenta nastupoval v roce 2016 oficiálně jako nezávislý, i když s vědomím, že strana Zelených k němu neodmyslitelně patří. Stejně jako cigareta, kterým rakouský prezident holduje více, než je zdrávo, a také uvážlivost, která prý hraničí s přílišnou pomalostí.

První kolo voleb vyhrál Norbert Hofer, v druhém však uspěl Van der Bellen se ziskem 50,3 procenta hlasů. Úřadu se měl ujmout 8. července 2016, ale týden předtím zrušil Ústavní soud kvůli přestupků ve sčítání hlasů, na základě stížnosti protikandidáta.

Opakované druhé kolo 4. prosince 2016 Van der Bellen vyhrál se ziskem 53,8 procenta hlasů. Úřadu se ujal 26. ledna 2017.

Osobní život

Van der Bellen je podruhé ženatý, přičemž z prvního manželství má dva syny. Na podzim roku 2015 se rozvedl a v prosinci téhož roku znovu oženil s dlouholetou přítelkyní Doris Schmidauerovou, o více než dvacet let mladší šéfkou poslanecké frakce Zelených v parlamentu.

Články k tématu

Van der Bellen si jde pro druhý mandát

Rekordních sedm kandidátů se uchází o funkci rakouského prezidenta, kterého zítra budou volit obyvatelé alpské republiky na příštích šest let. Reálnou šanci na...