Hlavní obsah

Alexander Dobrindt

Foto: Stefanie Loos, Reuters
Článek

Alexander Dobrindt zastával mezi lety 2013 až 2017 ve vládě kancléřky Angely Merkelové post ministra dopravy. Nenápadnému politikovi se podařilo to, o co se neúspěšně pokoušeli jeho předchůdci. Zpoplatnil německé dálnice. Předpokladem je, že mýtné přinese německému státu ročně zhruba 500 miliónů eur (13,8 miliardy korun). V současnosti vede parlamentní klub CSU v Bundestagu.

Dobrint pochází z bavorského Peißenbergu. Vystudoval sociologii na univerzitě v Mnichově. Po absolutoriu pracoval na pozici obchodního ředitele a později výkonného ředitele ve strojírenské firmě Holzner & Sanamij (dnes Holzner Druckbehälter, GmbH).

Členem Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) se stal v roce 1990 a postupně stoupal po stranických příčkách. V letech 2009 až 2013 zastával post generálního sekretáře CSU. Poslancem spolkového sněmu se stal po volbách v roce 2009 a svůj mandát obhájil i v následujících volbách v roce 2013. Ministrem dopravy byl od prosince 2013 do října 2017. Po následujících volbách se stal předsedou poslanecké skupiny CSU a prvním místopředsedou sdíleného klubu CDU/CSU.

Dobrint je známým kritikem německé strany Spojenectví 90/Zelení (německy Bündnis 90/Die Grünen, zkratka B’90/Grüne), která vznikla v roce 1993.

Od roku 2006 je ženatý a má jednoho syna. V roce 2003 média zaznamenala jeho výrok na adresu homosexuálů, o nichž prohlásil, že jsou uječenou minoritou s podivným životním stylem.

Články k tématu