Hlavní obsah

Alena Dernerová

Foto: Libor Zavoral, ČTK
Článek

Oblíbená dětská neuroložka působí od roku 2002 v mosteckém zastupitelstvu. Do krajského zastupitelstva se sice nedostala, ale v roce 2010 se jako bezpartijní za hnutí Severočeši.cz probojovala do Senátu. O šest let později musela kvůli nesrovnalostem během voleb obhajovat senátorské křeslo nadvakrát.

Dernerová se narodila 13. září 1958 v obci Kopisty, ale jejím bydlištěm je Most. Tam také odmaturovala na místním gymnáziu a následně absolvovala Fakultu dětského lékařství na Karlově univerzitě v Praze. Atestaci získala v oboru dětská neurologie. Od té doby pracuje v mostecké nemocnici.

Jako lékařka je velmi uznávaná a populární. Dokonce se může pyšnit cenou lékařské komory za statečnost a Cenou Františka Kriegla za občanskou statečnost, již uděluje Nadace Charty 77. Důvodem k ocenění byla zejména její neoblomná kritika hospodaření krajského zdravotnictví. Za ni ji dokonce v roce 2009 chtěli vyhodit ze zaměstnání. Pro všeobecnou nespokojenost se tak nakonec ale nestalo.

Na politickou dráhu nastoupila v roce 2002, když se jí podařilo získat křeslo v zastupitelstvu Mostu. V příštím volebním období opět uspěla a stala se předsedkyní Komise sociálně-právní ochrany dětí. Pokaždé kandidovala za SNK-ED, teprve v roce 2010 reprezentovala úspěšné sdružení Mostečané Mostu.

V roce 2008 kandidovala ze sedmadvacátého místa do zastupitelstva Ústeckého kraje, ale nebyla úspěšná. O dva roky později se jí však jako bezpartijní za hnutí Severočeši.cz podařilo porazit v senátních volbách sociálního demokrata Zdeňka Brabce a získat tak křeslo v horní komoře. Stala se členkou výboru pro zdravotnictví a sociální politiku.

O šest let později, v roce 2016, musela senátorské křeslo obhajovat nadvakrát. Před senátními volbami totiž požádala o stáhnutí její kandidátky místopředsedkyně hnutí Severočeši.cz Hana Jeníčková. Odvolání souviselo se spory, které v hnutí přetrvávaly od roku 2014 kvůli kontroverznímu hlasování o novém předsednictvu.

Mostecký magistrát žádosti nevyhověl s poukazem právě na nejasnosti ve vedení hnutí a v tom, kdo je oprávněn za stranu kandidátky stahovat. Dernerová tak mohla kandidovat, ale i když ve druhém kole volby vyhrála, Nejvyšší soud později volby zneplatnil.

Na začátku roku 2017 se tak musely opakovat znovu. Dernerová, tehdy už jako kandidátka nezávislých, získala nadpoloviční počet hlasů a volby vyhrála v prvním kole. I v novém období je členkou výboru pro zdravotnictví a sociální politiku.

Články k tématu