Hlavní obsah

Ahmad Khan Rahami

Foto: Reuters
Článek

Ahmad Khan Rahami je Afghánec s americkým občanstvím obviněný z nastražení a odpálení bomb v New Yorku a New Jersey. Policie po přestřelce Rahamiho zadržela ve městě Linden, kde spal před místním barem.

K prvnímu výbuchu došlo v sobotu 17. 9. 2016 okolo 13:30 středoevropského času v New Jersey na charitativním běžeckém závodě v Seaside parku. Trubková bomba nastražená v koši ale nikoho nezranila.

V neděli 18. 9. 2016 okolo jedné hodiny ranní SEČ (21 hodin místního času) explodovala bomba na Manhattanu a zranila 31 lidí. O čtyři bloky dál bylo později nalezeno další výbušné zařízení, které bylo zlikvidováno řízenou explozí. Obě výbušniny byly v tlakových hrncích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v New Yorku (video je bez zvuku)Video: AP

Ještě v neděli se ve městě Elizabeth v New Jersey našel batoh s dalšími náložemi. A právě nedaleko města Elizabeth, ve městě Linden, policie Rahamiho dopadla.

Agentura AP napsala, že policii na stopu Rahamiho přivedly otisky prstů na jednom z nevybuchlých tlakových hrnců nalezených na Manhattanu, záznamy z pouličních kamer i elektronické záznamy o víkendových přejezdech jeho auta z New Jersey do New Yorku.

Foto: New Jersey State Police, Reuters

Ahmad Khan Rahami na záběru jedné z bezpečnostních kamer, která ho zachytila poblíž místa, kde byla nastražená nálož.

Dopadení

Majitel baru v Lindenu Harry Bains spatřil spícího muže před svým podnikem v pondělí 19. září dopoledne místního času. Televizi ABC řekl, že instinktivně zavolal policii. Podle starosty města Dereka Armsteada pak na místo jeden policista přijel.

„Chtěl ho vzbudit a uvědomil si, že je to podezřelý, po němž se pátrá kvůli bombám,“ vylíčil.

Následoval policejní zásah a přestřelka. Rahami se pokusil o útěk a postřelil jednoho policistu. Další měl štěstí, protože kulku zastavila neprůstřelná vesta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek natočil zvuky přestřelky v New JerseyVideo: Reuters

Utéct se mu ale nepodařilo, policisté Rahamiho zasáhli do nohy. Pak ho převezli do nemocnice, kde byl operován.

Foto: Ed Murray, ČTK/AP

Po zadržení Ahmada Khana Rahamiho zdravotníci odvezli na operaci do nemocnice.

Stanice CNN uvedla, že Rahami bezprostředně po přestřelce a zadržení s vyšetřovateli nespolupracoval.

„Smrt vašemu útlaku!”

V úterý 20. 9. 2016 byl Rahami obviněn z nastražení a odpálení bomb v New Yorku i New Jersey. Ze soudních dokumentů plyne, že Rahami útok pečlivě plánoval a vedl si deník.

„Smrt vašemu útlaku,“ zapsal si Rahami jako poslední poznámku do svého deníku, který byl poškozen během přestřelky s policisty při atentátníkově zadržení. Rahami si v deníku stěžoval na americkou vládu, že vraždí „svaté muslimské válečníky“, a chystal pomstu.

Zmiňoval se také o islámských teroristech Usámu bin Ládinovi či Anwaru al-Awlakim a zabýval se i případem Nidala Hasana, bývalého amerického vojáka, který před sedmi lety na texaské základně Fort Hood postřílel 13 lidí.

Rahami si do deníku zaznamenával podrobnosti svého plánu, ale i tužby včetně toho, že se modlí, aby raději zemřel, než aby byl chycen. Konkrétně psal o trubkových bombách i bombách z tlakových hrnců. Poznamenal si také, že trasa běhu pro charitu v New Jersey, kde zaútočil v sobotu jako první, se táhne ulicemi v délce jedné míle. „Zvuky bomb bude v ulicích slyšet,“ uvedl v jedné poznámce.

K výrobě výbušnin použil běžně dostupné zboží. Kyselinu citronovou, kuličková ložiska a elektronické roznětky nakoupil na serveru eBay a zboží si nechal doručit na pracoviště v Perth Amboy, kde byl zaměstnán.

Jen dva dny před odpálením bomb v New Jersey a na newyorském Manhattanu si funkčnost náloží vyzkoušel na zahradě za domem, přičemž u toho byl nejmenovaný příbuzný, jenž akci natočil na mobil.

Úřady na něj upozorňoval jeho vlastní otec

Podle FBI nebyl Rahami v hledáčku federálních vyšetřovatelů. Už v roce 2014 ho však prověřovali poté, co na něj upozornil jeho otec Muhammad.

Ten po domácí hádce pojal podezření, že by se syn mohl přidat k teroristům. Muhammad Rahami novinářům přiznal, že FBI osobně zavolal, protože se Ahmad choval hrubě, pobodal svého bratra a udeřil vlastní matku. Obvinění nakonec vzneseno nebylo a FBI po téměř dvouměsíční sérii výslechů a prověřování žádné napojení na teroristy neobjevila.

„Změnila ho cesta do Afghánistánu“

V době dopadení osmadvacetiletý Rahami má ženu a dítě. Svědci vypověděli, že se ještě před pár lety oblékali podle západní módy, ale pak začali nosit jen tradiční muslimské oděvy.

Současná Rahamiho podoba zveřejněná na Twitteru.

Dlouholetý kamarád zadrženého Flee Jones řekl novinářům, že Rahamiho změnila cesta do rodného Afghánistánu v roce 2014. Stal se po ní zbožnějším a choval se dospěleji a klidněji. Rahami mu ale nechtěl říct, kde pobýval. „Říkal jsem: Kde jsi byl? A on řekl: Na dovolené. Ale já jsem věděl, že jel do Afghánistánu, protože mi to řekl jeho mladší bratr.“

Podle amerických médií se Rahami vracel do Afghánistánu častěji. Poprvé tam vyrazil v lednu 1995, tedy jen pár let poté, co jeho rodiče požádali v USA o azyl.

Krátce poté, co získal americké občanství, vyrazil v červenci 2011 do Pákistánu. Pobýval ve městě Kvéta. Podle CNN se také oženil s Pákistánkou a zajel si i do Afghánistánu, konkrétně do neklidného Kandaháru na jihu země.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Federal Bureau of Investigation (FBI), Reuters

Další podoby Ahmada Khana Rahamiho

Američané ho po návratu z Pákistánu vyslýchali, protože jak v Kvétě, tak v Kandaháru jsou velmi aktivní radikálové z Tálibánu. Rahami tehdy imigračním úředníkům řekl, že byl na rodinné návštěvě, zúčastnil se svatby svého strýce a také si obnovoval své pákistánské vízum.

O dva roky později, v dubnu 2013, letěl do Pákistánu znovu, a tentokrát zůstal až do března následujícího roku. Během tohoto pobytu se měl také autem vypravit přes hranici do Afghánistánu. Po návratu do Spojených států opět vysvětloval imigračním úřadům, že pobýval u rodiny a zařizoval přesun své ženy do USA.

K zákazníkům byl vždy přátelský

V posledních letech před dopadením žil ve městě Elizabeth, které sousedí s New Yorkem a New Jersey. Tam také žije jeho rodina. Podle starosty Chrise Bollwaga provozuje otec Rahamiho ve městě od roku 2002 fastfoodovou restauraci First American Fried Chicken a Ahmad v ní pracoval. Zákazníci restaurace vypověděli, že Rahami byl vůči nim vždy přátelský.

Právě na zdejším nádraží došlo v neděli k nálezu dalších nevybuchlých bomb v batohu.

Foto: Mapy.cz

 

Články k tématu