Hlavní obsah

Adolf Jílek

Foto: Václav Jirsa, Právo
Článek

Místostarosta a bývalý starosta obce Dolní Studénky téměř dvacet let patřil k lidovcům. V roce 2006 dokonce kandidoval na jejich předsedu. Kvůli nespokojenosti s vedením však později přestoupil, jako mnoho jeho kolegů, do TOP 09. V senátu byl od roku 2000. V roce 2012 mandát neobhájil.

Adolf Jílek se narodil 19. března 1949 v Šumperku. Odmaturoval na střední průmyslové škole a nastoupil na Fakultu strojní VUT v Brně, kde absolvoval obor konstrukce potravinářských a chemických strojů.

Nejprve pracoval jako samostatný projektant v Olšanských papírnách, poté dělal konstruktéra nástrojů ve společnosti Pramet Šumperk. V roce 1990 vstoupil do komunální politiky, když se v barvách KDU-ČSL stal zastupitelem a místostarostou obce Dolní Studénky. Hned následujícího roku postoupil do funkce starosty.

Později byl opětovně zvolen zastupitelem Dolní Studénky a v roce 2006 znovu obsadil pozici místostarosty. Předtím sedm let vykonával funkci přednosty Okresního úřadu v Šumperku.

V letech 2000 až 2012 byl Jílek nepřetržitě členem horní komory parlamentu.

Společně s Václavem Jehličkou, někdejším ministrem kultury a bývalým členem KDU-ČSL, se v roce 2009 lidovce rozhodl opustit. Stalo se tak poté, co se Cyril Svoboda dohodl s Jiřím Paroubkem na možné předvolební spolupráci. Už delší dobu byl Jílek nespokojen s vedením strany. Sám se v minulosti neúspěšně ucházel o post předsedy lidovců a po jejich opuštění přestoupil jako řada dalších bývalých spolustraníků k TOP 09.

Po Jitce Chalánkové, která se rozhodla odstoupit, převzal křeslo zastupitele Olomouckého kraje. Zastupitelem zůstal jen do dalších voleb v roce 2016.

Články k tématu