Hlavní obsah

Adam Vojtěch

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Bývalý zpěvák a hudební skladatel je v současnosti poslancem v Poslanecké sněmovně za hnutí ANO. Předtím byl tajemníkem ministra financí Andreje Babiše. Na starosti měl oblast zdravotnictví, po volbách 2017 ho Babiš povolal do své vlády jako ministra zdravotnictví.

Adam Vojtěch se narodil 2. října 1986 v Českých Budějovicích. Postupně získal tituly na Fakultě sociálních věd a na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. V současnosti studuje 1. lékařskou fakultu univerzity.

V mládí se proslavil účastí v soutěži Česko hledá superstar, vydal i vlastní desku. Zpěv se rozhodl vyměnit za právničinu, několik let pracoval jako firemní právník vydavatelství MAFRA. Poté přešel na ministerstvo financí, kde jako tajemník tehdejšího ministra Andreje Babiše měl na starosti oblast zdravotnictví.

Je členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Za ANO kandidoval jako nestraník na podzim 2017 do Poslanecké sněmovny. V Jihočeském kraji se do Sněmovny dostal ze třetího místa kandidátky. Po volbách jej Andrej Babiš navrhl na pozici ministra zdravotnictví ve své menšinové vládě, prezident Vojtěcha jmenoval ministrem 13. prosince.

Články k tématu