Hlavní obsah

Zemřel mim a herec Boris Hybner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 74 let zemřel v sobotu slavný mim, herec, režisér i pedagog Boris Hybner. Podlehl náhlé nemoci.

Zemřel mim a herec Boris HybnerVideo: Česká televize

 
Článek

Boris Hybner se narodil ve Vyškově 5. srpna 1941. V roce 1964  měl první veřejné vystoupení v Divadle Na zábradlí. Později založil se Ctiborem Turbou Divadlo Alfreda Jarryho a také soubor Gag.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Mim nás přivítal hrou na bluesovou kytaru a při podávání kávy konstatoval: „U nás je demokracie.“

I v době komunismu se prosadil na západoevropské scéně, když vystupoval např. v Nizozemí. V roce 1987 natočil s režisérem Jurajem Herzem v koprodukci se západoněmeckou televizí seriál Gagman ve stylu grotesky. V něm si zahráli také Jan Kanyza, Tereza Pokorná-Herzová, Juraj Herz, Vlastimil Bedrna, Zdeněk Dítě, Helena Růžičková, Jiří Lír a Jan Přeučil.

Foto: Petr Horník, Právo

Mim, režisér, scénárista a pedagog Boris Hybner

Široká veřejnost Hybnera znala hlavně z mnoha televizních pořadů jako Šaráda, Manéž Bolka Polívky či Možná přijde i kouzelník. Byla ale také  filmovým hercem, kterého si oblíbil například režisér Jan Hřebejk.

Jeho nejslavnější filmovou rolí byl varietní umělec, který se přišel seznámit s osamělou učitelkou Evou Holubovou v Pelíšcích. Rande se nepovedlo, přestože předváděl různé kouzelnické triky. Hybner se objevil také v Pupendu, Rafťácích, Posledním vlaku a v komedii U mě dobrý.

Nejslavnější filmy s Borisem Hybnerem

Pelíšky

Pupendo

Rafťáci

U mě dobrý

Poslední vlak

Jeho dcera Vanda Hybnerová je rovněž známá herečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám