Hlavní obsah

Proud od ledna zdraží, ale méně než letos

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny elektrické energie pro domácnosti se od příštího roku budou opět navyšovat. Nebude to však až o deset procent jako letos v lednu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Největší dodavatel, společnost ČEZ, připouští zvýšení cen o jednotky procent. Domácnosti v bytech si tak v roce 2020 připlatí stovky korun navíc, lidé v rodinných domech i přes tisíc korun.

„Situace na trhu snižování cen nepřeje, ceny elektřiny jsou nyní nahoře zejména kvůli emisním povolenkám, které jsou teď pětkrát dražší než před dvěma lety a tvoří polovinu ceny elektřiny. Pokud bychom některé ceníky upravovali, půjde o jednotky procent na faktuře,“ sdělil Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Za topení si připlatíme až tisíce

Ekonomika

Zvýšení cen lze čekat i u největšího alternativního dodavatele Bohemia Energy. „S ohledem na vývoj nákupních cen na velkoobchodním trhu se zvýšení prodejních cen elektřiny nevyhne pravděpodobně nikdo, a to ať dříve, či později. Nebude však tak zásadní, jako bylo zdražení v uplynulých 12 měsících, a vždy bude záležet na konkrétním produktu,“ řekla Právu mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Na změnu velkoobchodních cen bude reagovat i Centropol. „Situace na trhu se v uplynulých letech dramaticky změnila, cena energetických komodit, především silové elektřiny, se za poslední dva roky na světových burzách v podstatě zdvojnásobila. Všichni prodejci museli na tuto skutečnost reagovat a ceny přizpůsobit tržním podmínkám,“ uvedl mluvčí firmy Aleš Pospíšil.

Zvyšování cen od ledna neplánuje PRE, ale připouští úpravy v průběhu příštího roku. „K jediné úpravě ceny elektřiny jsme letos sáhli v pololetí a týkala se pouze necelé čtvrtiny našich zákazníků z kategorie domácností, v průměru jim ceny stouply o šest procent,“ řekl mluvčí PRE Petr Holubec.

Elektřina znovu zdraží

Ekonomika

„Ceny nebudeme od Nového roku měnit, až další vývoj na velkoobchodním trhu, na burze, vývoj ekonomiky, politických vlivů a v neposlední řadě i počasí ukážou, zda bude nutné sáhnout k úpravě ceny v průběhu roku 2020,“ dodal mluvčí PRE.

Ceny elektřiny na burze se dlouhodobě drží na velmi vysokých úrovních. „Jednak je to rostoucí cenou emisních povolenek, se kterými se čile obchoduje, dále cenou elektřiny na trhu. Za třetí se stále daří ekonomice, a to vyvolává poptávku po elektřině. Jsou tu i některé vlivy politiky, dokonce i nyní tolik diskutovaný a nejasný brexit dopadá na cenu elektřiny a nezanedbatelnou roli hraje také počasí. Letní vedra znamenala nárůst spotřeby elektřiny na klimatizování, chlazení a větrání,“ vysvětlil Holubec.

Ceny elektřiny na velkoobchodních trzích podle Novotné z Bohemia Energy rostly celý letošní rok. „Aktuálně je meziroční nárůst v přepočtu na koruny zhruba 12,6 procenta. Stojí za tím především cenový nárůst emisních povolenek a růst ceny uhlí, které je stále významně zastoupeno při výrobě elektřiny v Evropě,“ dodala.

Reklama

Související články

Za topení si připlatíme až tisíce

V Česku začala topná sezona a ve většině případů si lidé proti té loňské budou muset připlatit. Někdy v úhrnu poměrně drobně, jindy ale až o několik tisíc...

Výběr článků

Načítám