Hlavní obsah

Polské alkoholičky dohánějí muže

Právo, Pavol Minárik

Počet Polek nadměrně konzumujících alkohol rok od roku stoupá. Zatímco ještě před dvěma desetiletími na deset mužů holdujících této neřesti připadala jedna představitelka něžného pohlaví, tak v současnosti je tento poměr 2:1.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podle některých statistik až 1,5 milionu Polek propadlo alkoholu a jsou na něm závislé. Návrat z pekla, které nemá dno, bývá pro ně až neuvěřitelně bolestivý,“ upozorňuje Ryszard Bróžka, ředitel státního Institutu pro řešení problémů s alkoholem.

Stále více mladých žen ve věku 18 až 29 let v množství vypitého alkoholu dokonce dohání polské muže. Přibližně deset procent z nich zkonzumuje ročně 7,5 litru čistého alkoholu na hlavu a své mužské vrstevníky pokládá v „ostrém pití“ na lopatky.

„Ještě před pár lety by něco takového bylo nemyslitelné, ale dnes bohužel už ne. Stejně jako fakt, že až třetina Polek nepřestává pít ani během těhotenství, což má pro tisíce novorozeňat fatální celoživotní následky,“ sdělil dále Bróžka.

Alkohol plus léky věští špatný konec

Podle agentury TNS přiznává konzumaci alkoholu až 80 procent Polek. Z průzkumu dále vyplynulo, že mu holdují i zcela mladé dívky, ale také starší ženy důchodkyně.

Propadly mu uklízečky, kuchařky i uznávané manažerky, umělkyně či novinářky. Po alkoholu sahají ženy, které mají hluboko do kapsy, ale i slušně zajištěné, a dokonce i ty vysloveně bohaté.

„Až 54 procent z nich nepotřebuje na sáhnutí po skleničce žádnou příležitost, 14 procent pije na popud svých známých, 20 procent na narozeniny a svátek a zbývajících 12 procent na všechny možné svátky,“ napsala TNS.

Průzkumy také ukazují, že ženy v Polsku nejčastěji pijí o samotě. Stydí se za tento poklesek, a dokud to jen jde, skrývají to před nejbližšími doma i v práci. Dokonce častěji než muži přitom pijí pravidelně tzv. udržovací dávku, a když se situace vymkne kontrole, spojují alkohol s různými uklidňujícími léky, což obvykle bývá předzvěstí špatného konce.

Doktorka Luba Szawdynová z odvykacího zařízení v obci Lukow nedaleko východopolského Lublinu vzpomíná na pacientku, která pila v tichosti 17 let po večerech na půdě, když už šli všichni spát.

Činila by tak zřejmě i nadále, kdyby jednou nespadla ze schodů a nepolámala si nohy. V nemocnici se několik dní nedostala k alkoholu, skončilo to deliriem a opakovaným pobytem v odvykacím zařízení.

Stejný důvod

V Polsku se říká, že muž má deprese, protože pije, a žena pije, protože má deprese. Na dotaz, proč Polky pijí, odpovídá Marcin Wojnar, expert na problematiku závislosti na alkoholu, že „ze stejného důvodu jako muži“.

Také si podle něj nedokážou poradit samy se sebou, se stresem, obavami, problémy v rodině i práci, ale hlavně s povinnostmi přerůstajícími přes hlavu.

„Zároveň dodává, že alkohol působí na ženský organismus až 2,5krát více než na mužský, protože má odlišný metabolismus, ale nejen to. I v případě, že žena vypije stejné množství alkoholu a má stejnou hmotnost jako muž, koncentrace alkoholu v jejím těle je až o 40 procent vyšší.

I proto dochází u žen podstatně rychleji k závislosti na alkoholu než u mužů. Zatímco první příznaky cirhózy jater se u žen projevují už po pěti letech intenzivního pití, pak u mužů je to po deseti až dvaceti letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám